Bănci și Asigurări

Cristian Dragoş, Alpha Bank: Dobânzile la lei vor rămâne scăzute. Creşterea economică ar putea fi de 3-4% la anul

Cristian Dragoş

Cristian Dragoş

Autor: Claudia Medrega

23.12.2020, 09:00 223

Reacţia sistemului bancar în această criză a fost notabil superioară celei înregistrate pe parcursul crizelor precedente, iar în anul 2021 eforturile băncilor vor fi concentrate pe susţinerea economiei şi pe depăşirea actualei crize umanitare cauzate de pandemia de COVID-19, a declarat pentru ZF Cristian Dragoş, vicepreşedinte executiv aria retail la Alpha Bank România.

„Băncile sunt conştiente de rolul şi respon­sa­bilităţile ce le revin în această perioadă.“

Într-un scenariu optimist, am putea vedea în 2021 o creştere econo­mică de 3-4%, în linie cu estimările Uniunii Euro­pene, şi o creştere a portofoliului de credite retail uşor peste acest nivel, anticipează Cristian Dragoş.

„Desigur că ne-am dori ca anul 2021 să marcheze revenirea la normalitate şi depăşirea acestei crize sanitare. Într-un scenariu optimist, am putea vedea o creştere economică de 3-4%, în linie cu estimările UE, şi o creştere a portofoliului de retail uşor peste acest nivel. Totuşi, este dificil de prezis cum va arăta prima jumătate a noului an. Este prima criză a secolului 21 în care veştile bune sunt aşteptate mai mult de la autorităţile medicale şi mai puţin de la guverne sau bănci centrale.“

În ceea ce priveşte nivelul dobânzilor, vicepreşedinte­le retail al Alpha Bank consideră că acestea vor rămâne pen­tru un timp la niveluri scăzute, reflectând răspunsul po­liticilor monetare la actualele condiţii macro-econo­mi­ce, în timp ce rata creditelor neperformante va fi determinată de rata şomajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO