Bănci și Asigurări

Cristian Fugaciu, CEO al Marsh România: În principal pe corporate, piaţa este relativ stabilă şi nu au fost fluctuaţii semnificative. Companiile îşi păstrează programele de asigurare, eventual le ajustează şi le fac mai eficiente, dar nu renunţă la asigurări şi nici scăderi de prime nu se observă

Cristian Fugaciu, CEO al Marsh România: În principal pe...

Autor: Mircea Nica

31.12.2020, 08:00 399

Asigurările de sănătate au înregistrat creşteri de peste 30% în ultimii ani, iar acest trend se observă în continuare, dar poate că puţin mai temperat pe zona de programe noi de beneficii, a spus Cristian Fugaciu, CEO al Marsh România, cel mai mare broker de asigurare de pe piaţa locală.

“Pe zona de sănătate, asigurările au crescut de la an la an cu procente destul de mari, de peste 30%. În continuare acest trend se observă, dar poate nu mai este atât de accelerat în perioada aceasta, cel puţin la nivel de introducere de programe noi de benficii. Companiile încă mai aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile din punct de vedere economic”, a spus Cristian Fugaciu pentru ZF.

El a mai explicat ca Marsh România a înregistrat o creştere a primelor intermediate în primele nouă luni din 2020.

“Noi am înregistrat o crestere a primelor intermediate în primele nouă luni din 2020. La nivelul pieţei, pe segmentul corporate se vede creştere pe liniile de credit comercial cu risc de neplată, pe liniile profesionale, riscul cibernetic şi pe segmentul de asigurări de sănătate cu acoperirea de COVID-19. Alte linii au fost destul de afectate de volume, de exemplu asigurările auto, în zona de leasing.”

CEO-ul Marsh România este de parere că pe segmentul corporate, piaţa este relativ stabilă şi nu au fost fluctuaţii semnificative, chiar şi în perioada aceasta.

“Companiile îşi păstrează programele de asigurare, eventual le ajustează şi le fac mai eficiente, dar nu renunţă la asigurări şi nici scăderi de prime nu se observă. Pe zona de corporate nu cred că va fi o scădere la finalul anului 2020. Pe unele zone sunt cereri mai multe ca înainte, de exemplu, pe răspundere managerială, per total probabil va fi constant. Nu sunt variaţii pe zona de corporate.”

În ceea ce priveşte evoluţia din anului viitor, Cristian Fugaciu susţine că, în funcţie de evoluţia economică şi evoluţia pandemiei, se pot vedea oportunităţi în piaţă.

“Oportunităţile pe care le vedem, de fapt, se continuă, acestea fiind pe zona de infrastructură, unde sunt investiţii destul de mari, iar ca linii de business, pe zona de asigurări de sănătate, în zona beneficiilor pentru angajaţi. De asemenea, ne uităm şi la liniile de răspundere, asigurarea de risc cibernetic, răspunderea managerilor şi administratorilor”, a mai spus CEO-ul Marsh România.

În acelaşi timp, Cristian Fugaciu a mai explicat că România este o ţară activă pe zona agricolă, iar acest segment reprezintă oportunităţi pentru piaţă.

“Când sunt ani cu secetă sau inundaţii, atunci anii sunt mai proşti atât pentru agricultură, cât şi pentru asigurători. Anul acesta nu a fost unul grozav, dar aşa este normal. Este o evoluţie ciclică, dar ca linie de business este importantă pentru că agricultura are o pondere importantă în PIB. Investiţii sunt, iar agricultorii au nevoie de susţinerea aceasta prin asigurări pentru pierderile pe care le-ar putea avea.”

El a mai adăugat că fermierii şi cei din zona agriculturii au început să înţeleagă şi să aprecieze din ce în ce mai mult asigurările, mai ales cei care au încheiat asigurări şi au primit şi despăgubiri.

Marsh România a încheiat prima jumătate a anului 2020 cu un volum al primelor intermediate de 279,5 mil. lei, în creştere cu 13,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. La finalul primelor şase luni din 2020, Marsh se afla pe prima poziţie în clasamentul celor mai mari brokeri de asigurare de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO