Bănci și Asigurări

Cristian Sporiş se întoarce la Raiffeisen. Enache Jiru redevine şef la Trezoreria statului

Cristian Sporiş se întoarce la Raiffeisen. Enache Jiru redevine şef la Trezoreria statului

Autor: Ovidiu Tempea

31.07.2012, 00:05 1485

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Cristian Sporiş se va întoarce în luna august la Raiffeisen Bank, unde va prelua poziţia de vicepreşedinte responsabil cu divizia corporate a băncii, deţinută până la jumătatea anului de Marinel Burduja.

Sporiş a fost numit secretar de stat responsabil cu Trezoreria în luna februarie, imediat după instalarea guvernului Ungureanu, înlocuindu-l pe Bogdan Drăgoi, care preluase funcţia de ministru de finanţe. El a fost unul dintre puţinii secretari de stat care au rămas pe poziţie după instalarea guvernului Ponta, fiind considerat apolitic şi beneficiind şi de sprijinul BNR, care a insistat că la conducerea Trezoreriei trebuie să se găsească un specialist cu experienţă în piaţa bancară.
Divizia corporate a Raiffeisen are trei segmente mari - corporaţii multinaţionale, corporaţii locale mari şi corporaţii medii şi regiuni, alături de care sunt organizate structuri distincte pe cash management şi finanţări de proiecte.
Sporiş, 36 de ani, a absolvit Facultatea de Finanţe-Bănci a Academiei de Studii Economice şi a lucrat prima dată în trezorerie la sucursala locală a National Bank of Greece. El a intrat în trezoreria Raiffeisen din 2002, la puţin timp după preluarea Băncii Agri­­cole de către grupul austriac. În ianuarie 2003 a fost promovat director executiv al băncii pe trezorerie, iar din martie 2005 a ocupat poziţia de director executiv al băncii pe aria trezorerie şi arbitraj.
Directoratul băncii este condus de Steven van Groningen - preşedinte executiv, secondat de James Daniel Stewart - vicepreşedinte responsabil pe Trezorerie şi Pieţe de Capital, Vladimir Kalinov - vicepreşedinte divizia retail şi Carl Rossey - vicepreşedinte divizia opera­ţiuni şi IT.
Enache Jiru, fost şef al Trezoreriei, este favorit să preia din nou poziţia din cadrul Ministerului de Finanţe după reîntoarcerea lui Cristian Sporiş la Raiffeisen. Jiru a lucrat la BNR până în 2000, după care a fost vicepreşedinte la CEC, după care a mers la Ministerul Finanţelor.
Plecat în 1998 la BNP Dresdner Bank România ca director al trezoreriei băncii, Jiru este numit în anul 2000 vicepreşedinte la CEC Bank, de unde pleacă un an mai târziu la Ministerul Finanţelor, pentru a conduce Trezoreria statului. Ulterior, Jiru a fost consultant al companiei Energy Holding, iar în toamna lui 2007 preşedinte al fondului de pensii MKB Romexterra, controlat parţial de Sorin Ovidiu Vântu, care la câteva luni a ieşit de pe piaţă.
Având la CV o serie lungă de cursuri de pregătire la unele dintre cele mai importante bănci internaţionale, precum şi o experienţă de şapte ani în BNR, Enache Jiru este considerat unul dintre cei mai bine pregătiţi bancheri şi trezorieri de pe piaţă, iar în ultimii ani numele său a fost vehiculat adesea atât pentru poziţii de conducere în instituţii de credit, cât şi pentru funcţii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO