Bănci și Asigurări

Criza din Cipru îl cheamă pe Isărescu la butoane: Şeful BNR n-a avut timp să stea la un eveniment al Clubului de la Roma, grăbindu-se să gestioneze impactul crizei cipriote

 Criza din Cipru îl cheamă pe Isărescu la butoane: Şeful BNR n-a avut timp să stea la un eveniment al Clubului de la Roma, grăbindu-se să gestioneze impactul crizei cipriote

Autor: Claudia Medrega, Razvan Voican

19.03.2013, 16:12 5010

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a părăsit astăzi după scurt timp de la deschidere evenimentul organizat la banca centrală pentru lansarea raportului Clubului de la Roma - "Falimentarea naturii - negarea limitelor planetei", motivând că trebuie să meargă să gestioneze impactul local al crizei cipriote asupra fluxurilor de capital.

"Îmi prezint scuze pentru că trebuie să mă retrag. Dar după câte ştiţi trebuie să manageriem impactul pe care deciziile recente din zona euro privind Cipru - ca să nu zic criza cipriotă - îl au asupra fluxurilor de capital", a spus Isărescu, care este şi preşedintele Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma - una dintre organizaţiile internaţionale elitiste de reflecţie asupra problemelor globale.

Astăzi, pentru a doua zi la rând, cursul leu/euro calculat de BNR s-a situat deasupra pragului de 4,40 lei pentru un euro, moneda naţională depreciindu-se brusc în contextul tensiunilor provocate pe pieţele financiare de anunţul şocant de la sfârşitul săptămânii trecute privind introducerea unei "taxe" pe depozitele bancare din Cipru ca o condiţie de salvare a acestui stat membru al zonei euro, cu un sistem bancar ajuns pe marginea prăpastiei. Piaţa valutară resimte astfel un nou episod de volatilitate după o perioadă în care leul se întărise până la 4,35 lei/euro.

Unii investitori străini au vândut bonduri româneşti în ultimele zile pe baza unor speculaţii privind posibilitatea ca băncile elene să preia cumva responsabilitatea pentru pierderile băncilor cipriote care au operaţiuni în Grecia, fiind cunoscută poziţia importantă a băncilor greceşti în sistemul bancar românesc. Totuşi, CDS-ul României a rămas la 210 puncte de bază.

În continuare se aşteaptă cu mare interes o decizie finală privind grila după care ar urma să fie taxate depozitele deschise în băncile din Cipru, până acum fiind vehiculate mai multe variante. Ghişeele bancare din insulă rămân închise până joi, conform ultimelor informaţii.

BNR şi Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma au organizat astăzi lansarea ediţiei în limba română a Raportului Clubului de la Roma "Falimentarea naturii. Negarea limitelor planetei", avându-i ca autori pe Anders Wijkman, co-preşedinte al Clubului de la Roma şi Johan Rockström, director executiv al Centrului de rezilienţă din Stockholm.

Isărescu s-a autodeclarat cu acest prilej drept "un produs al Clubului de la Roma".

Aceasta nu este însă singura structură globală elitistă din care face parte guvernatorul BNR, cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume.

Isărescu a participat în week end-ul trecut la Berlin la reuniunea anuală a Comisiei Trilaterale, recunoscută drept una dintre cele mai influente organizaţii globale low profile care reuneşte lideri ai lumii financiare, corporatiste şi politice. În prezent trei români sunt membri ai acestui corp informal care se întruneşte periodic pentru a discuta probleme şi tendinţe cu impact internaţional: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii şi Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank. În organizaţie nu se intră decât pe bază de invitaţie, cu susţinerea unor membri, fiecare ţară care aparţine uneia din cele trei ramuri continentale având alocat un plafon pentru numărul de locuri. România face parte dintre statele din ramura europeană cu cote între 1 şi 6 locuri.

Adunarea de la Berlin, care a marcat şi aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea acestei structuri foarte discrete, a reunit membri din toate cele trei mari ramuri ale organizaţiei - Europa, America de Nord şi Asia-Pacific. La eveniment a participat şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, care a susţinut vineri un discurs, chiar dacă nu este membru.

Isărescu a ţinut să menţioneze că la Trilaterală s-a discutat cu privire la independenţa energetică a SUA, "ceea ce reprezintă o schimbare extraordinară".

"Faptul că rezervele de ţiţei nu s-au terminat, cum prevedea primul Raport al Clubului de la Roma, în 1972, faptul că acum la Trilaterală, de exemplu, s-a dezbătut independenţa energetică a Statelor Unite - o schimbare extraordinară geopolitică americană (...), nu cred că schimbă problema sau datele esenţiale ale problemei, adică împăcarea omului cu natura. Aici este nevoie de dezbateri serioase pentru că problematica este foarte complexă. Cred eu că şi complexitatea lumii este deosebită", a spus guvernatorul BNR.

Ramura europeană a Trilateralei este condusă de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, care l-a înlocuit pe Mario Monti după ce acesta a fost numit premier al Italiei. Unul dintre vicepreşedinţii ramurii este influentul lider politic german Michael Fuchs, membru al Bundestagului şi vicepreşedinte al grupului parlamentar CDU/CSU - alianţa conservatoare care o susţine pe Merkel.

Reuniunea Trilateralei de la Berlin din week end-ul trecut a avut loc în paralel cu şedinţa miniştrilor de finanţe din zona euro care au impus Ciprului să taxeze depozitele din bănci în schimbul unui ajutor de 10 mld. euro pentru salvarea insulei de la un colaps financiar, decizia fiind luată la presiunea statelor din jumătatea nordică a eurozonei.

Isărescu este membru al comitetului executiv al Trilateralei, iar în octombrie 2010 a fost gazda unei întruniri a ramurii europene organizate la Bucureşti.

Încă şi mai puternic decât Trilaterala este Grupul Bilderberg, care este şi mai bătrân având deja peste 60 de ani şi care chiar se ţine departe de ochii şi urechile publicului, ca atare fiind considerat o structură cu dimensiuni oculte, care poate decide soarta unei ţări sau alteia.

La evenimentul de ieri de la BNR au susţinut alocuţiuni Călin Georgescu, secretarul general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma - al cărui nume a fost vehiculat de mai multe ori în 2010 - 2011 drept posibil candidat la fotoliul de premier al României, precum şi Sergiu Celac, vicepreşedinte al Asociaţiei, fost translator pentru limba engleză şi limba rusă al preşedintelui comunist al României Nicolae Ceauşescu, primul ministru de externe de după 1989 în guvernul Petre Roman, iar în perioada 2002 - 2004 consilier al preşedintelui Ion Iliescu.

De asemenea, a fost prezent fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, membru de onoare al Asociaţiei, ca şi Iliescu.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24