Bănci și Asigurări

Criza loveste in asigurari: CSA vede stagnare, companiile o scadere

Angela Toncescu, presedintele CSA: 2010 va fi o adevarata piatra de incercare

1: Angela Toncescu, presedintele CSA: 2010 va fi o adevarata piatra de incercare 2: Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR: Masurile guvernului vor intarzia revenirea pietei

25.05.2010, 23:42 54

Companiile de asigurari au inceput sa inregistreze anul acestascaderi puternice ale afacerilor, de doua cifre, dupa ce anultrecut piata a stagnat, iar estimarile pentru finalul lui 2010 nusunt deloc optimiste.

Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR (asociatiaprofesionala a asiguratorilor), vede o scadere de peste 10% apietei, insa Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) estimeazao stagnare.

Majoritatea asiguratorilor au inregistrat anul trecut scaderi decel mult o cifra sau stagnari ale primelor brute subscrise, insaprimul trimestru le-a adus diminuari de pana la 30% aleafacerilor.

"Probabilca 2010 va fi pentru economie cel mai dificil an de dupa '89, iarrezultatele din primul trimestru ale pietei asigurarilor arata clarca piata s-a miscat la unison cu economia. Evenimentele recente neindreptatesc sa credem ca situatia nu se va imbunatati in perioadaurmatoare. Masurile anuntate de guvern vor lovi in investitii siconsum, ceea ce va intarzia revenirea pietei", a declaratConstantinescu, prezent ieri la Forumul International de AsigurareReasigurare (FIAR), organizat la Sinaia de Media XPRIMM.

Presedintele UNSAR, fost CEO al Allianz-Tiriac, cea mai marecompanie de asigurari in 2009, spune ca la inceputul anului seastepta la o scadere de 5-10% a pietei de asigurari in 2010, dar caprimul trimestru i-a demonstrat ca a fost prea optimist. Scadereaafacerilor asiguratorilor este cauzata in principal de politeleauto Casco, segment pe care subscrierile s-au diminuat cu 26% inprimul trimestru.

"Este putin probabil ca volumul afacerilor sa creasca astfelincat sa rasuflam linistiti la finalul anului si sa avem ostagnare. Avand in vedere evolutia pietei de leasing, cel maiprobabil scaderea se va adanci. Ma astept ca 2010 sa aduca oschimbare mai clara a strategiilor de subscriere. Cred ca unelesocietati care au dus subscrierea pe cash flow (adica platadaunelor din primele incasate, fara a constitui rezervesemnificative - n. red.) sub limita decentei economice ar putea saisi inchida portile anul acesta sau macar sa isi restranga drasticactivitatea", a mai spus presedintele UNSAR. Pe de alta parte, CSAse asteapta la o stagnare a pietei de asigurari in 2010. "Inconditiile celor mai recente evenimente produse in Romania si aperspectivei destul de sumbre a evolutiei unor indicatori, cum arfi rata somajului, salariul mediu brut pe economie, inflatie, cursde schimb, CSA se asteapta ca 2010 sa reprezinte o adevarata piatrade incercare pentru companiile de asigurari. Este posibil casfarsitul anului 2010 sa aduca o stagnare a primelor brutesubscrise la nivelul inregistrat in 2009", a declarat AngelaToncescu, presedintele CSA.

In 2009, primele brute subscrise totale ale asiguratorilor de pepiata locala au fost de 8,84 mld. lei, in scadere cu 1,1% fata deanul anterior.

Piata de asigurari a ramas pe pierdere si anul trecut, cu unrezultat net negativ de 103 milioane de lei (24,4 mil. euro). Fatade 2008 insa, pierderea neta a pietei a scazut de aproape 6 ori.Astfel, profiturile totale cumulate ale asiguratorilor au fost de315 mil. lei, in crestere cu 13% fata de 2008, in timp cepierderile totale s-au diminuat cu 44%, pana la 418 mil. lei.

"La finele anului trecut, 20 de asiguratori inregistrau profitsi 25 raportau pierderi. Aceasta restabilire a rezultatelorfinanciare a fost influentata de faptul ca sase societati careinregistrasera pierderi in 2008 au avut un rezultat pozitiv in anul2009", explica presedintele CSA.

Asigurarea obligatorie a locuintelor debuteaza iniulie

Afacerile companiilor de asigurari ar putea fi impulsionate usorin acest an de introducerea politelor obligatorii de asigurare alocuintelor. Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de AsigurareImpotriva Dezastrelor (PAID), compania care va emite politele,spune ca activitatea de asigurare obligatorie ar putea incepe iniulie sau august anul acesta, cand ar putea fi emise primelepolite. Principala conditie pentru introducerea acestor asigurarieste contractarea unui program de reasigurare, despre care sediscuta deja de cel putin doi ani. "Programul de reasigurare a fostdeja stabilit, negocierile cu brokerii se afla in faza finala.Urmeaza sa alegem cea mai buna oferta", a spus Bulugea.

In primul an, circa 30% din proprietari ar putea incheia politaobligatorie, estimeaza Radu Mustatea, presedintele directoratuluiAstra Asigurari, unul dintre actionarii PAID.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO