Bănci și Asigurări

Criza naşte un gigant bancar peste noapte: Elveţia pregăteşte măsuri de urgenţă pentru a accelera preluarea Credit Suisse de către UBS. Cele două bănci şi autorităţile de reglementare se grăbesc să încheie un acord de fuziune înainte de deschiderea pieţelor luni

Criza naşte un gigant bancar peste noapte: Elveţia...

Autor: Ştefan Stan

19.03.2023, 00:01 9331

Elveţia se pregăteşte să utilizeze măsuri de urgenţă pentru a accelera preluarea de către UBS a Credit Suisse, potrivit a trei persoane familiarizate cu situaţia, în timp ce băncile şi autorităţile de reglementare se grăbesc să încheie un acord de fuziune înainte de deschiderea pieţelor luni, scrie FT. 

În conformitate cu normele elveţiene, UBS ar trebui, în mod normal, să acorde acţionarilor şase săptămâni pentru a se consulta cu privire la achiziţia, care ar urma să combine cei mai mari doi creditori din Elveţia.

Trei persoane informate cu privire la situaţie au declarat că UBS a indicat că se va recurge la măsuri de urgenţă pentru a putea sări peste perioada de consultare şi să aprobe tranzacţia fără votul acţionarilor. Detaliile sunt încă în curs de elaborare, a declarat una dintre persoane.

Banca Naţională a Elveţiei şi autoritatea de reglementare Finma au transmis omologilor internaţionali că consideră că un acord cu UBS este singura opţiune pentru a opri prăbuşirea încrederii în Credit Suisse şi depun eforturi pentru a ajunge la un acord de reglementare până sâmbătă seara.

UBS a declarat că va continua cu planurile Credit Suisse de a-şi reduce banca de investiţii, astfel încât entitatea combinată să nu reprezinte mai mult de o treime din grupul rezultat în urma fuziunii, au declarat două dintre persoanele menţionate.

Cabinetul elveţian s-a reunit sâmbătă seara într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre viitorul Credit Suisse. Cabinetul s-a reunit la Ministerul de Finanţe din Berna pentru o serie de prezentări din partea unor oficiali guvernamentali, a Băncii Naţionale a Elveţiei, a autorităţii de reglementare a pieţei Finma şi a reprezentanţilor sectorului bancar.

Consiliile de administraţie ale celor două bănci se vor reuni în acest weekend. Principalele autorităţi de reglementare ale Credit Suisse din SUA, Marea Britanie şi Elveţia analizează structura juridică a unei tranzacţii şi mai multe concesii pe care UBS le-a solicitat.

UBS doreşte să i se permită să introducă treptat orice cerinţe cu care s-ar confrunta în conformitate cu normele globale privind capitalul pentru cele mai mari bănci din lume. În plus, UBS a solicitat o formă de despăgubire sau un acord guvernamental pentru a acoperi viitoarele costuri legale, a declarat una dintre persoanele menţionate.

Credit Suisse a pus deoparte 1,2 miliarde de franci elveţieni pentru provizioane legale în 2022 şi a avertizat că procesele încă nerezolvate şi anchetele de reglementare ar putea adăuga încă 1,2 miliarde de franci elveţieni.

Echipa de conducere a UBS are îngrijorări în legătură cu preluarea băncii de investiţii a Credit Suisse, care a fost sursa multor scandaluri şi pierderi ale acesteia în ultimii ani, potrivit unor persoane familiare cu gândirea lor. Aceştia ar dori să reevalueze argumentele pentru separarea celei mai mari părţi a activităţii într-o nouă divizie CS First Boston.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO