Criza politică devine un cadou pentru bănci în contextul în care a adus şi creşterea dobânzilor interbancare ROBOR, ceea ce va influenţa creşterea profiturilor băncilor, având în vedere că împrumuturile în lei sunt indexate la ROBOR. Rezultatul alegerilor prezidenţiale care a aruncat România într-o situaţie de risc crescut pentru investitori, respectiv lichiditatea interbancară sunt câţiva factori aduşi în discuţie de analişti pentru a explica creşterea ROBOR din ultimele zile.
ROBOR la 3 luni, indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente corporate în lei, a început să crească brusc după o perioadă destul de lungă în care a staţionat la nivelul de 5,55%. Ieri, indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,92%, startul creşterilor fiind corelat cu derularea primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Duminică, pe data de 24 noiembrie, când a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, zona politică a fost aruncată în aer de candidatul fantomă Călin Georgescu, care a ieşit pe primul loc cu peste 22% din voturi, intrând în turul doi al alegerilor împreună cu Elena Lasconi, care a obţinut peste 19% din voturi.
Nivelul indicelui ROBOR a înregistrat o creştere de la nivelul de circa 5,55%, până la 5,75% încă de pe data de 22 noioembrie, ajungând luni la 5,81%, iar ieri la 5,92%.