Bănci și Asigurări

Criză în sistemul bancar: Acţiunile marilor bănci americane scad puternic, iar cutremurul zguduie şi Europa, după cel mai mare faliment bancar din 2008 încoace. First Republic Bank a scăzut cu până la 70%. Preşedintele Joe Biden a ieşit public, încercând să liniştească investitorii şi pieţele, susţinând că Guvernul le va proteja depozitele

Criză în sistemul bancar: Acţiunile marilor bănci...

Autor: Ştefan Stan

13.03.2023, 15:38 5784

Preşedintele SUA, Joe Biden, a promis să facă "tot ce este necesar" pentru a proteja depozitele bancare, încercând să-i asigure pe americani că banii lor sunt în siguranţă în faţa unei crize bancare bruşte care ameninţă să bulverseze economia şi pieţele financiare.

El a declarat că Casa Albă este hotărâtă să oprească orice altă contagiune, la o zi după ce a autorizat autorităţile federale de reglementare să intervină pentru a garanta depozitele neasigurate de la Silicon Valley Bank, creditorul californian care s-a prăbuşit brusc săptămâna trecută.

"Nu ne vom opri la acest lucru. Vom face tot ceea ce este necesar pe lângă toate măsurile deja luate", a declarat el, cerând o "contabilizare completă a ceea ce s-a întâmplat şi de ce cei responsabili pot fi traşi la răspundere".

Biden a adăugat că va cere Congresului şi autorităţilor de reglementare bancară să "întărească regulile pentru bănci pentru a face mai puţin probabil ca acest tip de faliment bancar să se mai întâmple".


Acţiunile băncilor americane au fost sub presiune înainte de deschiderea şedinţei de la New York. Acţiunile First Republic Bank s-au prăbuşit cu 70%, chiar şi după ce autorităţile federale de reglementare au acţionat pentru a consolida sistemul bancar în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank şi Signature Bank, scrie FT. 

Toate marile bănci au scăzut, dar acţiunile creditorilor regionali au fost cele mai afectate. 

Acţiunile Western Alliance Bancorporation au scăzut cu peste 53%, la 22,99 dolari, în timp ce titlurile PacWest Bancorp au scăzut cu aproape 38%, la 7,75 dolari.

Zions Bancorporation şi KeyCorp au avut scăderi mai modeste, cu acţiuni în scădere cu 17% şi, respectiv, 8%.

Fondul tranzacţionat la bursă SPDR S&P Regional Banking a scăzut cu aproape 7 procente.

Acţiunile celor mai mari patru bănci americane, JPMorgan, Citigroup, Bank of America şi Wells Fargo, au scăzut între 1,1 şi 3,8% în tranzacţiile dinaintea pieţei.


Acţiunile băncilor din Europa şi Asia s-au prăbuşit luni, după ce măsura luată de Statele Unite de a garanta depozitele creditorului Silicon Valley Bank, banca din domeniul hi-tech care s-a prăbuşit, nu a reuşit să asigure investitorii că alte bănci rămân solide din punct de vedere financiar. 

Indicele bancar european STOXX  a scăzut cu 7,05%, după ce vineri a pierdut 3,78%, fiind astfel pe cale să înregistreze cea mai mare scădere pe două zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Acţiunile Commerzbank au scăzut cu până la 13,7%, în timp ce gigantul Credit Suisse s-a prăbuşit cu peste 14,34%. Deutsche Bank a scăzut cu peste 6,4%, SocGen cu 6,7%, iar Credit Agricole şi HSBC cu peste 4,5% fiecare.   Erste şi Raiffeisen au scăzut cu 5%, ING cu 4,8%, Deutsche Bank cu 4,2%, Unicredit cu 8,15% şi Intesa cu 7,37% 

Volumele de tranzacţionare au fost, de asemenea, ridicate, ajungând la 160% din media pe o lună pentru EURO STOXX 50, în timp ce indicele de volatilitate al Europei a sărit la cel mai ridicat nivel din octombrie 2022.

"Există un sentiment de contagiune şi acolo unde vedem o reevaluare în jurul sectorului financiar duce la o reevaluare pe toate pieţele", a declarat Mark Dowding, director de investiţii, BlueBay Asset Management din Londra, pentru Reuters. El a spus că nu crede că multe dintre problemele care afectează băncile americane se vor manifesta în cazul celor europene.


Cu 1% se deprecia indicele BET al Bursei de la Bucureşti în după-amiaza primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii, tras în jos de evoluţiile înregistrate de Transgaz (-3,9%), Aquila (-3,6%), Transelectrica (-3,5%), TTS (-2,6%), Electrica (-2,5%), Nuclearelectrica (-2,5%) şi Purcari (-2,4%), conform datelor BVB.  Banca Transilvania stagna, BRD avea un minus de 0,17%, Patria Bank avea un minus de 1,87%. 

La nivel european, indicele Stoxx 600 se deprecia cu 2,2%, în vreme ce Stoxx 600 Banks pierdea 5,7%. Indicele FTSE MIB al bursei milaneze era pe minus cu 3,9%, iar IBEX 35 din Madrid scădea cu 3,2%. La Frankfurt, DAX se deprecia cu 2,6%, urmat de un minus de 2,5% pe indicele francez CAC 40. FTSE 100 din Londra afişa un declin de 2,2%, potrivit MarketWatch.

În ritmul actual, acţiunile europene pot încheia cea mai slabă sesiune de trading de aproape trei luni, în vreme ce acţiunile bancare continuă să înregistreze scăderi chiar dacă autorităţile din Statele Unite au anunţat măsuri de urgenţă pentru a atenua temerile că deponenţii şi-ar retrage banii de la creditorii mai mici, ca urmare a prăbuşirii Silicon Valley Bank de săptămâna trecută. Evenimentul a trimis unde de şoc de-a lungul pieţelor financiare din întreaga lume, amintind de colapsul Lehman Brothers din 2007 şi startul crizei financiare globale din 2008.

De asemenea, oficialii americani au declarat ieri că au preluat controlul asupra Signature Bank, una dintre principalele bănci din SUA pentru companiile din industria crypto. Deponenţii băncii urmează să fie despăgubiţi.

„Investitorii încă sunt afectaţi de evenimentele din ultimele zile şi aşteaptă cu răsuflarea tăiată să vadă dacă repercusiunile din sectorul financiar se vor răsfrânge asupra altor sectoare şi vor crea o nouă serie de probleme”, spune grupul de servicii financiare Hargreaves Lansdown, citat de agenţia de ştiri Reuters.

Cu declinurile menţionate mai sus, indicii Stoxx 600 şi Stoxx 600 Banks se pregătesc de cele mai slabe evoluţii din decembrie 2022, respectiv de la declanşarea războiului ruso-ucrainean în februarie anul trecut.


Silicon Valley Bank a devenit cel mai mare creditor din SUA care a dat faliment în mai mult de un deceniu, după o săptămână tumultoasă, în care a avut loc o încercare nereuşită de atragere de capital şi un exod de numerar de la startup-urile din domeniul tehnologiei care au alimentat ascensiunea creditorului, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Autorităţile de reglementare americane au preluat duminică controlul unei a doua bănci şi au anunţat măsuri de urgenţă pentru a atenua temerile că deponenţii şi-ar putea retrage banii de la creditorii mai mici, după prăbuşirea rapidă, la sfârşitul săptămânii trecute, a Silicon Valley Bank, scrie WSJ.

Măsurile, care includ garantarea tuturor depozitelor SVB, au fost concepute pentru a consolida încrederea şubredă în sistemul bancar. Acestea au fost anunţate în comun duminică seară de către Departamentul Trezoreriei, Rezerva Federală şi Federal Deposit Insurance Corp.

Autorităţile de reglementare au anunţat că au preluat duminică controlul asupra Signature Bank, una dintre principalele bănci pentru companiile de criptomonede. Deponenţii băncii din New York vor fi despăgubiţi, au declarat oficialii.

Un oficial de rang înalt din cadrul Trezoreriei a declarat că aceste măsuri nu constituie un plan de salvare, deoarece deţinătorii de acţiuni şi obligaţiuni ale SVB şi Signature nu vor fi protejaţi.

Fed şi Trezoreria au declarat separat că vor folosi autorităţile de împrumut de urgenţă pentru a pune la dispoziţie mai multe fonduri pentru a satisface cererile de retrageri bancare, un efort suplimentar pentru a preveni atacurile asupra altor bănci.

"Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a opri panica deponenţilor", a declarat William Dudley, care a fost preşedinte al Fed din New York între 2009 şi 2018. "Ceea ce vă spune este că riscurile pentru sistemul financiar nu sunt legate doar de marile bănci din centrul monetar".

Oficialii au făcut pasul extraordinar de a desemna SVB şi Signature Bank ca fiind un risc sistemic pentru sistemul financiar, ceea ce oferă autorităţilor de reglementare flexibilitate pentru a garanta depozitele neasigurate.

Oficialii au declarat că deponenţii de la SVB vor avea acces luni la toţi banii lor.

Fondul guvernamental de asigurare a depozitelor bancare va acoperi toate depozitele de la cele două bănci, în loc de suma standard de 250.000 de dolari. Autorităţile federale de reglementare au declarat că orice pierdere a fondului guvernamental va fi recuperată printr-o evaluare specială a băncilor şi că contribuabilii americani nu vor suporta nicio pierdere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO