• Leu / EUR4.9578
  • Leu / GBP5.7669
  • Leu / USD4.6350
Bănci și Asigurări

Criza din sistemul bancar: Fondul american de investiţii BlackRock explorează o potenţială preluare a Credit Suisse, după ce acţiunile băncii se prăbuşiseră cu peste 30% săptămâna trecută. Banca Centrală a Elveţiei a oferit un colac de salvare şi are în plan o eventuală preluade de către UBS

Criza din sistemul bancar: Fondul american de investiţii BlackRock explorează o potenţială preluare a Credit Suisse, după ce acţiunile băncii se prăbuşiseră cu peste 30% săptămâna trecută. Banca Centrală a Elveţiei a oferit un colac de salvare şi are în plan o eventuală preluade de către UBS

Autor: Ştefan Stan

18.03.2023, 15:07 8613

Fondul american de investiţii BlackRock a elaborat o ofertă pentru Credit Suisse care ar putea să prevaleze asupra unui plan susţinut de banca centrală elveţiană ca UBS să achiziţioneze rivalul său aflat în dificultate, au declarat pentru Financial Times cinci persoane care au cunoştinţă despre acest subiect.

Gigantul american de investiţii a evaluat o serie de opţiuni şi a discutat cu alţi potenţiali investitori, au declarat persoanele informate despre acest subiect. Printre opţiuni s-au numărat ofertele pentru doar părţi din afacere.

Cu toate acestea, BlackRock a declarat sâmbătă că "nu participă la niciun plan de achiziţie a Credit Suisse sau a unei părţi a acestuia şi nu are niciun interes în acest sens".

Larry Fink, cofondator şi director executiv al BlackRock, un manager de active de 8,6 miliarde de dolari, a fost cel care a condus oferta. Fink a lucrat la First Boston, divizia de investiţii bancare a Credit Suisse.

BlackRock a fost mult timp unul dintre cei mai mari clienţi ai Credit Suisse în domeniul bancar de investiţii, în special biroul său de tranzacţionare a veniturilor fixe. O tranzacţie, în special pentru divizia sa din SUA, ar fi o modalitate oportunistă de a aduce capacitatea de tranzacţionare la nivel intern, a declarat una dintre persoanele menţionate.

Orice acord s-ar confrunta cu obstacole de reglementare semnificative în Europa şi în SUA.

Banca Naţională a Elveţiei şi autoritatea de reglementare Finma favorizează o soluţie elveţiană pentru a rezolva criza de la Credit Suisse, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

FT a relatat vineri că SNB şi Finma orchestrează negocieri între Credit Suisse şi UBS în încercarea de a consolida încrederea în sectorul bancar al ţării. Cei doi au explorat o tranzacţie care ar putea duce la o combinaţie totală sau parţială între bănci.

Discuţiile au avut loc la câteva zile după ce banca centrală a fost nevoită să acorde o linie de credit de urgenţă de 50 de miliarde de franci elveţieni (54 de miliarde de dolari) pentru Credit Suisse.

Cu toate acestea, acest sprijin nu a reuşit să oprească scăderea preţului acţiunilor băncii, care a coborât la minime record după ce cel mai mare investitor al său a exclus să mai furnizeze capital, iar preşedintele său a recunoscut că suferă în continuare de un exod al clienţilor din domeniul gestionării averilor.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9578
Diferență: -0,0746
Ieri: 4.9615
Azi: 4.6350
Diferență: -0,0927
Ieri: 4.6393
Azi: 5.7669
Diferență: 0,1928
Ieri: 5.7558
Azi: 5.1130
Diferență: -0,0117
Ieri: 5.1136