Bănci și Asigurări

Croaţia ia măsuri pentru a-i ajuta pe cei împrumutaţi în franci: Guvernul va introduce un curs fix franc/kuna

Croaţia ia măsuri pentru a-i ajuta pe cei împrumutaţi...

Autor: Luiza Chiroiu

20.01.2015, 12:02 787

Guvernul croat vrea să fixeze cursul la 6,39 kuna pentru un euro, în linie cu schimbul valutar anterior deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci/euro. Francul a fost tranzacţionat pentru aproximativ 7,6 kuna în ultimele zile.

Decizia guvernului de la Zagreb trebuie aprobată de parlament.

"În acest mod, avem timp să găsim o soluţie de lungă durată. Guvernul este aici pentru a-şi proteja cetăţenii", a declarat premierul croat Zoran Milanovici, care a precizat faptul că băncile vor fi cele care vor suporta costurile suplimentare cauzate de aprecierea francului.

De altfel, analiştii estimează că decizia guvernului nu va crea dificultăţi majore pentru sistemul bancar din Croaţia.

"Trebuie să vedem dacă băncile vor primi de la stat unele reduceri de taxe pentru a compensa costurile acestei hotărâri, dar sistemul bancar are, în general, suficient capital pentru a face faţă acestor costuri", a declarat un analist bancar pentru Reuters.

Valoarea totală a creditelor denominate în franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (600 milioane de dolari), la 27 de miliarde kuna, în urma aprecierii francului faţă de moneda naţională croată.

Guvernul din Polonia, ţară care se află într-o situaţie similară celei din Croaţia, a anunţat luni că ar putea să îi sprijine pe cei care care au credite ipotecare în franci elveţieni, în condiţiile în care cursul de schimb valutar se va menţine la peste 4 zloţi pentru un franc.

Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

În schimb, statul ungar îşi va asuma doar rolul de mediator între bănci şi persoanele care au credite în franci elveţieni, fără să mai intervină în piaţă, după ce în luna noiembrie a anului trecut guvernul a decis ca împrumuturile în valută să fie convertite în forinţi.

De altfel, ministrul ungar Economiei a declarat că miniştrii de Finanţe din Croaţia şi Polonia au contactat guvernul de la Budapesta pentru a afla detalii despre măsura adoptată anul trecut. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse ţări la creditele denominate în franci elveţieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieţei, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro şi franci în forinţi.

Numărul împrumuturilor ipotecare în franci elveţieni a cresut la începutul anilor 2000 în ţările din centrul şi estul Europei, datorită dobânzilor mici oferite de bănci, însă cei care au luat astfel de credite au fost afectaţi de aprecierea monedei elveţiene în timpul crizei financiare. Ulterior, în luna septembrie 2011, banca centrală a Elveţiei a decis să introducă un plafon minim de 1,2 franci/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO