Bănci și Asigurări

CSA: Amenzile pentru neasigurarea locuinţei sunt aplicabile din august

CSA: Amenzile pentru neasigurarea locuinţei sunt aplicabile din august

Foto Shutterstock

Autor: Neagu Lidia-Ileana

18.07.2011, 00:05 1000

Primarii vor putea amenda persoanele care nu au încheiat opoliţă de asigurare obligatorie a locuinţei începând cu 5 august2011, potrivit pre­şe­din­telui Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

Interpretarea CSA vine după ce Ministerul Adminis­tra­ţiei şiInternelor anunţase că termenul limită pentru în­che­iereapoliţelor a fost 15 iulie.

"Opinia noastră este că amen­zile se pot aplica de la 5 august2011, dar, bineînţeles, dacă Executivul sau Parla­men­tul vor dorisă modifice legea, CSA va sprijini punerea ei în apli­care conformdispoziţiilor acesteia. După doi ani şi jumătate de la publicareaLegii 260/2008 şi după un an de la emiterea primei poliţe deasigurare obligatorie a locuinţelor nu se mai poate lua în discuţie«primul an» prevăzut la art.33 din lege, în sensul adăugării lui latermenul de 5 august 2011. Într-o interpretare stricto senso, arînsemna ca acest an să fie adăugat de fiecare dată când s-armodifica normele emise de CSA şi Ministerul Ad­mi­nistraţiei şiInternelor, ceea ce ar conduce la amâ­narea la nesfârşit aaplicării Legii 260/2008", a declarat vineri Toncescu.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat căobligativitatea încheierii poliţei are ca ter­men limită 15 iulie2011, in­ter­pretând că primul an de apli­care deja a expirat.Pre­ve­de­rile legislative pot fi in­ter­pre­tate însă şi caper­mi­ţând apli­carea de sancţiuni doar după august 2012, întrucâtpopu­laţia devine obligată să în­cheie poliţe abia după adop­tareanormelor, pu­blicate în Monitorul Oficial la 6 mai 2011.

Toncescu a spus că CSA va înfiinţa o bază de date comună atâtpentru asigurările obligatorii, cât şi pentru cele facultative,care va fi pusă la dispoziţia autorităţilor locale.

Din cele 8,4 milioane de locuinţe existente în Ro­mânia, doar40% sunt asigurate în prezent îm­po­triva calamităţilor naturaleprin poliţe facul­ta­ti­ve sau obligatorii. Din totalul poliţelorîncheiate, doar 7,4% (aproximativ 640.000 de locuinţe) reprezintăpoliţe obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO