Primarii vor putea amenda persoanele care nu au încheiat opoliţă de asigurare obligatorie a locuinţei începând cu 5 august2011, potrivit preşedintelui Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor (CSA), Angela Toncescu.
"Opinia noastră este că amenzile se pot aplica de la 5 august2011, dar, bineînţeles, dacă Executivul sau Parlamentul vor dorisă modifice legea, CSA va sprijini punerea ei în aplicare conformdispoziţiilor acesteia. După doi ani şi jumătate de la publicareaLegii 260/2008 şi după un an de la emiterea primei poliţe deasigurare obligatorie a locuinţelor nu se mai poate lua în discuţie«primul an» prevăzut la art.33 din lege, în sensul adăugării lui latermenul de 5 august 2011. Într-o interpretare stricto senso, arînsemna ca acest an să fie adăugat de fiecare dată când s-armodifica normele emise de CSA şi Ministerul Administraţiei şiInternelor, ceea ce ar conduce la amânarea la nesfârşit aaplicării Legii 260/2008", a declarat vineri Toncescu.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat căobligativitatea încheierii poliţei are ca termen limită 15 iulie2011, interpretând că primul an de aplicare deja a expirat.Prevederile legislative pot fi interpretate însă şi capermiţând aplicarea de sancţiuni doar după august 2012, întrucâtpopulaţia devine obligată să încheie poliţe abia după adoptareanormelor, publicate în Monitorul Oficial la 6 mai 2011.
Toncescu a spus că CSA va înfiinţa o bază de date comună atâtpentru asigurările obligatorii, cât şi pentru cele facultative,care va fi pusă la dispoziţia autorităţilor locale.
Din cele 8,4 milioane de locuinţe existente în România, doar40% sunt asigurate în prezent împotriva calamităţilor naturaleprin poliţe facultative sau obligatorii. Din totalul poliţelorîncheiate, doar 7,4% (aproximativ 640.000 de locuinţe) reprezintăpoliţe obligatorii.