Bănci și Asigurări

CSA: Cazurile în care primele încasate de brokeri nu mai ajung la asigurători s-au înmulţit

CSA: Cazurile în care primele încasate de brokeri nu mai ajung la asigurători s-au înmulţit

Brokerii au ajuns să intermedieze 38% din primele brute subscrise de asigurători, arată datele prezentate la conferinţa anuală a UNSICAR

Autor: Ciprian Botea

22.03.2011, 23:53 205

Brokerii se plâng că societăţile de asigurare le impun clauzeabuzive în contractele de intermediere şi de multe ori refuză să leachite comisioanele datorate, dar Comisia de Supraveghere aAsigurărilor (CSA) susţine că situaţiile în care intermediarii"uită" să mai vireze asigurătorilor banii încasaţi de la clienţisunt tot mai frecvente.

"A devenit o regulă în ultima perioadă ca brokeri să nu depunăprimele de asigurare încasate. Am descoperit aceste lucruri încontroalele pe care le-am efectuat şi sunt cazuri în care brokeriinici măcar nu mai au banii respectivi. De multe ori nu se cunoaştevaloarea exactă a primelor care trebuie virate, iar aici au şiasigurătorii o parte din vină", a declarat Angela Toncescu,preşedintele CSA, în cadrul conferinţei naţionale a brokerilor deasigurare.
Declaraţiile preşedintelui CSA au venit în condiţiile în carebrokerii au susţinut că asigurătorii abuzează de poziţia pe care odeţin şi încearcă să le impună clauze abuzive în contracte. "Suntasigurători care au sabotat contractele de intermediere şi autrecut la acţiuni de subminare a portofoliilor brokerilor în ciudaexistenţei unui protocol semnat între asociaţia profesională abrokerilor (UNSICAR) şi cea a societăţilor de asigurare (UNSAR).Sunt cazuri în care asigurătorii refuză plata comisioanelor deintermediere sau impută brokerilor daunele dacă primele deasigurare nu au fost virate la timp", susţine Zorin Puşcaşu, membrual UNSICAR.
Brokerii de asigurări au intermediat anul trecut prime bruteîn valoare de 3,2 miliarde lei (circa 760 mil. euro), în scădere cu0,5% comparativ cu 2009, potrivit datelor CSA.
Primele intermediate de brokeri au reprezentat circa 38% dinafacerile asigurătorilor, cu două puncte procentuale mai mult decâtîn anul anterior, în condiţiile în care per total piaţa deasigurări s-a contractat cu 5,7% în 2010 şi a ajuns la prime brutede 8,36 miliarde lei (2 mld. euro).
"CSA a monitorizat foarte atent activitatea brokerilor, iaraceastă acţiune care s-a soldat inclusiv cu suspendări deactivitate sau retrageri de autorizaţii ca urmare a neregulilorconstatate", a precizat Toncescu. Comisia a sancţionat aproximativ20 de brokeri numai în ultimele cinci luni.
Pe piaţă activează însă 530 de brokeri, majoritatea dedimensiuni foarte mici, iar primii o sută dintre aceştia au o cotăde piaţă cumulată de 83%. Brokerii au câştigat anul trecut 511 mil.lei (121 mil. euro) din negocierea contractelor de asigurare şireasigurare, în creştere cu 7% faţă de 2009, în timp veniturile dinregularizări de daune au stagnat la 11,6 mil. lei.
Activitatea brokerilor este concentrată pe segmentulasigurărilor generale, în special poliţe auto şi de locuinţe,asigurările de viaţă ocupând doar o mică parte din volumul total deafaceri. Poliţele de asigurare de viaţă ar putea fi însă o plasă desiguranţă pentru brokeri având în vedere dependenţa acestora faţăde asigurările auto.
"Mă aştept ca intermedierile prin brokeri să creascăexponenţial în următorii ani. Românii au încă bani pentru asigurăride viaţă, deoarece în trecut gradul de penetrare al acestor poliţea crescut mai lent decât economia în ansamblu", comentează TheodorAlexandrescu, directorul general al Alico, a treia companie dinpiaţa asigurărilor de viaţă.
Şi Angela Toncescu spune că brokerii ar trebui să-şi reducădependenţa de poliţele de răspundere civilă auto şi să prindă maimult teren pe zona asigurărilor facultative. Intermediarii dinasigurări au fost afectaţi în ultima perioadă de o serie dereglementări noi, care interzic vânzarea de poliţe prin sisteme detip piramidal sau prin procedeul denumit "bulgăre de zăpadă" - încare un broker asigură unui client încheierea unei poliţe la unpreţ avantajos cu condiţia aducerii de către acesta a unui altclient care să cumpere o asigurare similară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO