Bănci și Asigurări

CSA cere PAID să deschisă accesul în acţionariat şi altor societăţi de asigurare

Autor: Adrian Dumitrache

16.11.2012, 00:01 182

Asigurătorul care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe (PAID) va face demersurile necesare pentru a permite accesul în acţionariat şi altor societăţi autorizate, care îşi exprimă intenţia fermă în acest sens, a anunţat autoritatea de reglementare, CSA.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a avut în ultimele zile întâlniri cu reprezentanţii UNSAR, acţionarii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) şi directorul general al PAID, Aurelia Cristea, pentru a discuta crearea unui cadru stabil de aplicare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

"S-a convenit astfel, în principal, ca în cel mai scurt timp PAID să efectueze demersurile necesare pentru a permite accesul în acţionariatul său tuturor societăţilor de asigurare autorizate să practice asigurări de locuinţe care îşi exprimă intenţia fermă în acest sens, cu acceptarea reprezentativităţii lor în Consiliul de Administraţie al PAID." CSA susţine că măsurile vor contribui la asigurarea unui climat concurenţial. Cei mai mari acţionari ai PAID sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%).

Generali România are o participaţie de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni. Prin Legea 260/2008 proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO