Bănci și Asigurări

CSSPP creşte taxele pentru administratorii de pensii private

Autor: Adrian Dumitrache

19.09.2012, 00:00 139

Taxa de funcţionare plătită lunar de administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) va creşte de la 1 ianuarie 2013 cu peste 50%, decizia urmând să sporească veniturile autorităţii de reglementare din domeniu cu 8 milioane de lei pe an.

Potrivit legislaţiei, cei nouă administratori de pensii obligatorii achită lunar o taxă de funcţionare rezultată din aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii contribuţiilor brute încasate de fondul gestionat, precum şi a unei cote de 0,005% din valoarea activului net a fondului de pensii. Consiliul Comisiei de Supraveghere al Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat în urmă cu o săptămână două norme prin care modifică taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II), precum şi în sistemul pensiilor facultative (Pilonul III).

Dacă cele două norme ar fi rămas nemodificate, CSSPP ar fi încasat anul viitor de la administratori din taxa de funcţionare aproximativ 14 milioane de lei, potrivit calculelor Mediafax. În urma modificărilor aduse actelor normative, administratorii vor plăti în plus 8 milioane de lei. La nivelul acestui an, veniturile CSSPP din taxa de funcţionare sunt estimate la circa 11 milioane de lei, din care instituţia a încasat deja 6 milioane de lei pentru primele şapte luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO