Bănci și Asigurări

CSSPP: Inflaţia şi volatilitatea burselor, principalele probleme pentru pensiile private

CSSPP: Inflaţia şi volatilitatea burselor, principalele probleme pentru pensiile private

Autor: Ciprian Valentin Botea

29.05.2011, 19:23 479

Creşterea preţurilor, volatilitatea burselor şi incertitudinilede pe piaţa muncii sunt principalii factori care ar putea influenţanegativ creşterea activelor fondurilor de pensii private, potrivitunei analize a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de PensiiPrivate (CSSPP).

Inflaţia a revenit pe un trend ascendent la începutul acestui andin cauza creşterii preţurilor la alimente şi carburanţi, în timpce baza de contribuabili ar putea fi afectată de continuarearestructurărilor din sistemul bugetar convenite în cadrulacordurilor cu instituţiile financiare internaţionale.

"Contextul economic actual nu oferă o perspectivă pozitivă petermen scurt în ceea ce priveşte fluxurile financiare alefondurilor de pensii. Această perspectivă poate afecta câştigurilefinanciare ale fondurilor de pensii precum şi performanţeleinvestiţionale ale activelor aflate în administrare", notează LiviuIonescu, analist financiar în cadrul CSSPP.

O analiză a Comisiei relevă faptul că fondurile de pensii rămânîn continuare conservatoare, investiţiile în titluri de statdeţinând o pondere de peste 65% din activele fondurilor de pensii.Totodată, peste 15% din active sunt investite în acţiuni.

Fondurile de pensii (obligatorii şi facultative) aveau lasfârşitul lunii martie active în valoare de 5,25 miliarde lei, încreştere cu 12,7% mai mult decât la sfârşitul anului trecut.

Activele fondurilor de pensii reprezentau 0,96% din ProdusulIntern Brut (PIB) la sfârşitul lunii martie, până în decembrieponderea acestora urmând să ajungă la 1,35%, potrivit estimărilorCSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO