Bănci și Asigurări

CSSPP: Pensie anticipata, doar de la fonduri facultative

CSSPP: Pensie anticipata, doar de la fonduri facultative

Mircea Oancea spune ca siguranta banilor clientilor este mai importanta decat garantarea unui castig in termeni reali

29.10.2009, 23:18 81

Pentru a reduce presiunea exercitata asupra sistemului public depensii de numarul ridicat de pensionari anticipate ar trebui sa sepermita pensionarea inainte de termen doar in cazul in caresolicitantul a contribuit o anumita perioada la un fond de pensiifacultative, garantand astfel ca ulterior nu va cere o suplimentarea beneficiilor de la stat, apreciaza Mircea Oancea, presedinteleComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP).

"Exista aceasta discutie privind varsta reala de pensionare,care in Romania este foarte scazuta din cauza pensionariloranticipate. As propune ca pensionarea anticipata sa fie aprobatadoar in cazul in care se face dovada contributiei timp de zece ani,de exemplu, la un fond de pensii facultative. Asa poti aveagarantia ca respectiva persoana nu mai vine sa ceara ulterior altebeneficii de la stat", a declarat Oancea.

In Romania varsta reala de pensionare este de 54 de ani, inconditiile in care varsta prevazuta de lege este de 59 de ani siopt luni in cazul femeilor si 63 de ani si opt luni in cazulbarbatilor. Varsta reala de pensionare este insa influentata denumarul mare de pensionari anticipate si de varsta mai mica depensionare in cazul anumitor categorii de functionari publici.

De asemenea, Oancea spune ca CSSPP nu agreeaza propunereaprivind impunerea unor randamente peste rata inflatiei in cazulfondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). "Aceastainitiativa nu reprezinta interes pentru noi. Pregatim alte masuride protectie a participantilor, pentru ca masurile de sigurantasunt mult mai importante incat mijloacele de constrangere, carepresupun si costuri mai mari", a declarat Oancea.

Reprezentantii CSSPP spun ca in acest moment se lucreaza lamodificarea legislatiei aferente Pilonului II si la introducereasistemului multifond. Sistemul multifond presupune ca fiecareadministrator sa gestioneze mai multe fonduri de pensii cuprofiluri diferite de risc si strategii investitionale diferite, infunctie de varsta participantilor.

Fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat de lalansare un randament mediu anualizat de peste 14%. Seful CSSPPspune insa ca e prematur sa vorbim despre rezultate si randamentein conditiile in care timpul care a trecut este foarte scurt. Incontinuare, fondurile de pe Pilonul II investesc preponderent intitluri de stat care sunt mult mai sigure si care asigurarandamente relativ ridicate.

Potrivit normelor CSSPP, administratorii fondurilor privatefacultative nu pot investi mai mult de 70% din totalul activelor intitluri de stat. Totusi, comisia a aprobat in urma cu un an oderogare care permite investitii in titluri de stat peste aceastalimita, aceasta fiind vazuta ca o masura de protectie aparticipantilor in contextul volatilitatii ridicate de pe piata decapital. Derogarea a fost prelungita recent pana in octombrie2010.

Oancea mai spune ca reforma sistemului de pensii din Romania,peste care s-a suprapus criza economica, a incetinit in ultimaperioada ceea ce ridica serioase semne de intrebare cu privire lace se va intampla in anii urmatori. El spune ca valoarea activelordin sistemul de pensii private este scazuta si ca pe termen lungeste nevoie de o crestere a activelor atat pe baza contributiilorindividuale, cat si pe baza accelerarii transferului de active dinsistemul public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO