• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.4399
  • Leu / USD4.2653
Bănci și Asigurări

CSSPP: Pensie anticipata, doar de la fonduri facultative

CSSPP: Pensie anticipata, doar de la fonduri facultative

Mircea Oancea spune ca siguranta banilor clientilor este mai importanta decat garantarea unui castig in termeni reali

Pentru a reduce presiunea exercitata asupra sistemului public de pensii de numarul ridicat de pensionari anticipate ar trebui sa se permita pensionarea inainte de termen doar in cazul in care solicitantul a contribuit o anumita perioada la un fond de pensii facultative, garantand astfel ca ulterior nu va cere o suplimentare a beneficiilor de la stat, apreciaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Exista aceasta discutie privind varsta reala de pensionare, care in Romania este foarte scazuta din cauza pensionarilor anticipate. As propune ca pensionarea anticipata sa fie aprobata doar in cazul in care se face dovada contributiei timp de zece ani, de exemplu, la un fond de pensii facultative. Asa poti avea garantia ca respectiva persoana nu mai vine sa ceara ulterior alte beneficii de la stat", a declarat Oancea.

In Romania varsta reala de pensionare este de 54 de ani, in conditiile in care varsta prevazuta de lege este de 59 de ani si opt luni in cazul femeilor si 63 de ani si opt luni in cazul barbatilor. Varsta reala de pensionare este insa influentata de numarul mare de pensionari anticipate si de varsta mai mica de pensionare in cazul anumitor categorii de functionari publici.

De asemenea, Oancea spune ca CSSPP nu agreeaza propunerea privind impunerea unor randamente peste rata inflatiei in cazul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). "Aceasta initiativa nu reprezinta interes pentru noi. Pregatim alte masuri de protectie a participantilor, pentru ca masurile de siguranta sunt mult mai importante incat mijloacele de constrangere, care presupun si costuri mai mari", a declarat Oancea.

Reprezentantii CSSPP spun ca in acest moment se lucreaza la modificarea legislatiei aferente Pilonului II si la introducerea sistemului multifond. Sistemul multifond presupune ca fiecare administrator sa gestioneze mai multe fonduri de pensii cu profiluri diferite de risc si strategii investitionale diferite, in functie de varsta participantilor.

Fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat de la lansare un randament mediu anualizat de peste 14%. Seful CSSPP spune insa ca e prematur sa vorbim despre rezultate si randamente in conditiile in care timpul care a trecut este foarte scurt. In continuare, fondurile de pe Pilonul II investesc preponderent in titluri de stat care sunt mult mai sigure si care asigura randamente relativ ridicate.

Potrivit normelor CSSPP, administratorii fondurilor private facultative nu pot investi mai mult de 70% din totalul activelor in titluri de stat. Totusi, comisia a aprobat in urma cu un an o derogare care permite investitii in titluri de stat peste aceasta limita, aceasta fiind vazuta ca o masura de protectie a participantilor in contextul volatilitatii ridicate de pe piata de capital. Derogarea a fost prelungita recent pana in octombrie 2010.

Oancea mai spune ca reforma sistemului de pensii din Romania, peste care s-a suprapus criza economica, a incetinit in ultima perioada ceea ce ridica serioase semne de intrebare cu privire la ce se va intampla in anii urmatori. El spune ca valoarea activelor din sistemul de pensii private este scazuta si ca pe termen lung este nevoie de o crestere a activelor atat pe baza contributiilor individuale, cat si pe baza accelerarii transferului de active din sistemul public.

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: -0,0294
Ieri: 4.7621
Azi: 4.2653
Diferență: -0,0117
Ieri: 4.2658
Azi: 5.4399
Diferență: -0,068
Ieri: 5.4436
Azi: 4.2267
Diferență: 0,1659
Ieri: 4.2197