Bănci și Asigurări

Cu cât trebuie să crească România pentru a recupera decalajele faţă de UE? PIB-ul României a avansat cu 58% din 2007 încoace, iar al Germaniei cu 35%, dar „armonizarea“ rămâne un vis

COMENTARIU

Cu cât trebuie să crească România pentru a recupera...

Autor: Iulian Anghel

28.03.2019, 16:00 945

♦ De la data aderării până în 2017 (ultimele date) România a recuperat 20 de puncte în PIB-ul/capita în PPS (paritatea puterii de cumpărare, care armonizează diferenţele de preţuri) până la 63% din media UE ♦ Dar Germania a avansat de la 116% din media UE, în 2007, la 124% în 2017 ♦ Având în vedere diferenţele de salarii şi baza de la care se pleacă, de fapt diferenţele se menţin, dacă nu cresc ♦ Ceva mai bine stă recuperarea faţă de ţările din zonă.

Politica de creştere a economiei prin consum a adus României creşteri însemnate în ultimii ani – un neaşteptat 7% în 2017 şi o creştere de 4,1% anul trecut care, deşi a fost sub estimarea gu­ver­nului (5,5% iniţial şi 4,5% la finalul anului trecut), este o creştere bună. În 2019, guvernul mizează pe un avans al economiei de 5,5% şi, dacă această creştere ar continua, atunci guvernul ar merita un premiu, după cum crede Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj. Damian prognozează pentru acest an o creştere de 6% care ar urma să vină din majorarea salariilor şi a pensiilor.

Însă, în ultimii 12 ani (de la data aderării României la UE până în 2018), avansul real al PIB (ca medie anuală) a fost în România sub cel din Polonia, de pildă, care a avut creşteri mai mici, dar constante.

Pe medie, Polonia a avut o creştere anuală de 3,8%, iar România de 3,1%. În plus, anul trecut, Polonia a crescut cu 5,1%, Ungaria cu 4,9%, iar România cu 4,1% - încetinire ca urmare a epuizării efectelor reducerilor de taxe.

A stârnit destule comentarii declaraţia lui Adam Glapinski, guvernator al Poloniei, făcută anul trecut, potrivit căreia Polonia preferă să aibă o economie în creştere cu

3 procente, sănătoasă, pe un interval mai mare de timp, decât să se dezvolte ca România, a cărei economie a crescut cu 7% în 2017, dar unde creşterea poate slăbi puternic, la un moment dat, odată cu epuizarea efectelor stimulentelor fiscale care au făcut-o posibilă. Este prea devreme pentru o evaluare a prognozei oficiale de creştere pentru acest an, dar, uitându-se în jur, nu neapărat la ceea ce se întâmplă în România, ci, mai degrabă, la ce se întâmplă în lume, economiştii încep să scadă prognozele. Vom avea o creştere de 3-3,5% în 2019, spune Adrian Codîrlaşu, preşe­dintele CFA România, în vreme ce analiştii de la UniCredit Bank şi-au coborât prog­noza de creştere de la 3,3% în decembrie 2018 la 3%.

Şi, totuşi evoluţia bună a economiei se vede în statistici. Chiar dacă s-a plecat de la baze diferite. PIB-ul nominal al României a crescut în 2018 cu 58,3% faţă de 2007.

Polonia a crescut aproape la fel, un plus de 58,2% a PIB nominal faţă de 2007. PIB-ul Cehiei a crescut cu 50% în perioada menţionată, în vreme ce al Ungariei a avansat cu 29%, media UE fiind de 22%. PIB-ul Germaniei a avanst cu 34%, dar este greu de imaginat comparaţii, câtă vreme baza de plecare a fost de 2.500 de miliarde de euro în Germania şi 127 de miliarde de euro în cazul României.

Pe zona care ne intersează însă, aceea a parităţii de cumpărare, a reducerii decalejelor, progresele sunt un pic mai bune. România a plecat în 2007 de la 39% din media UE în privinţa parităţii puterii de cumpărare (PPS, un indice care reflectă realitatea armonizând preţurile) şi a ajuns în 2017 la 63%. Desigur că nici ceilalţi nu au stat e loc. Dar, dacă România a recuperat 22 de puncte, Ungaria a avansat cu 7 puncte, Cehia cu 10, ia Bulgaria cu 12. Faptul că în 2017 nu am avut inflaţie a determinat un salt de cinci puncte în acel an. Cum a fost, din acest punct de vedere anul 2018 urmează să vedem în aprilie, cel mai probabil. Dar, cel puţin la acest indicator, creşterea economică s-a simţit, deşi recuperarea decalajelor faţă de vestul Europei va rămâne un vis pentru încă foarte mulţi ani de aici înainte pentru că nimeni nu stă pe loc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO