Bănci și Asigurări

Cu derogare de la BNR, Radu Gheţea rămâne preşedinte-director general la CEC pentru încă un an

Radu Gheţea este la conducerea CEC din 2007

Radu Gheţea este la conducerea CEC din 2007

Autor: Cristian Hostiuc

24.12.2015, 00:06 2214

Radu Gheţea, 65 de ani, va rămâne în continuare la CEC Bank pentru o perioadă de până la un an, cumulând funcţiile de preşedinte şi director general (CEO), în urma unei derogări primite de la BNR.

„Radu Gheţea a primit o derogare de la BNR pentru a-şi exercita mandatul pentru cel mult un an până când Ministerul Finanţelor va decide ce vrea să facă cu conducerea CEC Bank“, susţin surse din piaţă.

Ministerul Finanţelor analizează inclusiv posibilitatea nominalizării viitoarei conduceri a CEC Bank pe baza ordonanţei 109, respectiv management privat, conform surselor. Însă, rezultatele aplicării ordonanţei 109 pentru conducerea companiilor de stat sunt discutabile.

Conducerea precedentă a Ministerului Finanţelor nu a reuşit să-şi exercite atribuţiile de acţionar la CEC Bank, iar actuala conducerea de-abia şi-a preluat atribuţiile.

În prima parte a anului, Ministerul Finanţelor a nominalizat o nouă conducere executivă la CEC Bank, care urma să-şi preia atribuţiile după obţinerea aprobărilor de la Banca Naţională. Însă, deşi a fost anunţată, noua echipă de conducere pentru CEC a rămas între timp descompletată, iar cei rămaşi nu şi-au depus dosarul de aprobare la BNR.

WikiZF: Profilul companiei CEC Bank

Ministerul Finanţelor a anunţat public că propune pentru CEC Bank o echipă formată din Enache Jiru, preşedinte şi director general, Lucian Anghel, prim-vicepreşedinte, Mihaela Popa, Cristian Tudorancea şi Andrei Micu, vicepre­şedinţi. Pe parcurs, Lucian Anghel şi Andrei Micu s-au retras din joc, iar Jiru (secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu trezoreria statului) şi Tudorancea nu şi-au introdus nici dosarele de aprobare la Banca Naţională. Mihaela Popa este şi în prezent vicepreşedinte.

În aceste condiţii, mandatul actualei echipe de management conduse de Radu Gheţea continuă.

În ultimul an, au fost mai multe discuţii legate de conducerea CEC, premierul Victor Ponta încercând de mai multe ori să-l schimbe pe Radu Gheţea din cauza controversatului credit acordat Ioanei Băsescu, fata fostului preşedinte al României, deşi mandatul acestuia era încă în derulare. În cazul în care Gheţea ar fi fost schimbat înainte de mai 2015, CEC ar fi trebuit să-i acorde un „golden parachute“ de câteva sute de mii de euro, ceea ce a făcut ca nimeni din Ministerul Finanţelor, ca acţionar principal, să nu-şi pună semnătura pe o decizie de demitere, întrucât nu exista un motiv serios care ar fi putut sta în picioare la un control ulterior.

În final, Ponta a renunţat, mai ales că Gheţea a beneficiat de sprijinul, inclusiv public, al Băncii Naţionale. De altfel, Ponta nu prea a avut soluţii pentru înlocuirea lui Gheţea, care să treacă şi examenul de la BNR.

Gheţea are o carieră bancară de aproape 40 de ani şi a fost şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. Gheţea a devenit preşedintele şi directorul general al CEC în 2007, când la putere era PNL, prin decizia ministrului de finanţe de atunci Varujan Vosganian. Ulterior, Gheţea a primit un nou mandat de patru ani în 2011, în timpul guvernului Boc, când ministru al finanţelor era Gheorghe Ialomiţianu.

CEC era anul trecut pe locul şase în topul băncilor după active cu o cotă de piaţă de 7,7%. Cota de piaţă a băncii a fost în ascensiune după ce în 2008, banca avea o felie de doar 4,3% din piaţă. Structura activelor sale înregistrează o pondere mare a titlurilor de stat.

CEC este cea mai veche instituţie de credit din România, fiind înfiiţată în 1864, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO