Bănci și Asigurări

​Cu o zi înainte de Brexit, pieţele din lumea întreagă sunt uşor pe plus. Prudenţa domină atmosfera

​Cu o zi înainte de Brexit, pieţele din lumea...

Autor: Dan Grigore Ivan

22.06.2016, 16:34 1757

Cu o zi înainte de marea zi şi de momentul istoric pe care îl traversăm joi, investitorii par a avea încredere în stabilitatea ce va domina peisajul financiar global, creditând cu mai multe şanse tabara pro-europenilor în referendumul privind rămânerea sau părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie.

Astfel, bursa de pe malul Tamisei a înregistrat a patra zi de creşteri, indicele FTSE 100, referinţa bursei britanice, apreciiându-se cu 0,86%.

Sectorul bancar a fost şi astăzi cel care s-a bucurat de cele mai importante aprecieri, astfel titlurile companiei Standard Charted PLC (STAN), ce oferă servicii financiare, au crescut cu 2,88%, în timp ce acţiunile asiguratorului RSA (RSA), cu operaţiuni în ţările scandinave, Canada şi Irlanda, s-au apreciat cu 2,72%. De asemenea, Royal Bank of Scotland (RBS) s-a bucurat de o creştere cu 1,52%.

Informatiile cu privire la efectele negative pe care l-ar putea avea un pas înapoi al Marii Britanii din instituşia europeană au continuat să curgă şi în ultima zi de campanie.

Banca UBS a avertizat că în cazul în care britanicii vor decide să se dezlipească de Europa, peste 350 miliarde de lire sterline s-ar putea evapora ca urmare a panicii ce s-ar instaura între investitori.

De asemenea, banca elveţiană Credit Suisse estimează, în cazul unui Brexit, că lira sterlină se va îndrepta către o cotaţie de 1,2 per dolar, în timp ce economia britanică s-ar putea contracta cu 1% anul viitor, în timp ce indicele Euro Stoxx se va deprecia între 5 şi 10%.

Citigroup a continuat, apreciând că un câştig la limită ar pro-europenilor ar agrava relaţia Regatului Unit cu întreaga Europă, fiind nevoie de un câştig la scor, pentru ca lucrurile să se liniştească. Citigroup estimează că Brexit-ul ar putea scufunda economia britanică cu aproximativ 3-4% în următorii trei ani, zona euro să înregistreze o un regres de 1,5%, lira sterlină să se devalorizeze cu 15%, iar creşterea ratei de politică monetară să fie amânată până după decembrie.

Indicele DAX, referinţa bursei de la Frankfurt, a crescut miercuri cu 1,07%, în timp ce indicele CAC 40, ce reunesţte cele mai importante companii listate la Paris, a crescut cu 0,65%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO