Bănci și Asigurări

Cu provizioane mai mici, Raiffeisen a câştigat 83 mil. €

Autor: Liviu Chiru

29.03.2011, 23:58 67

Raiffeisen Bank, a treia bancă locală după active, a câştigatanul trecut 83 mil. euro după standardele internaţionale decontabilitate, în timp ce conform standardelor locale decontabilitate câştigul a fost de 64 mil. euro.

Profitul calculat conform standardelor internaţionale deraportare financiară (IFRS), la nivelul individual al băncii, afost cu 12% mai mare decât în 2009, în condiţiile în care banca areuşit să reducă la jumătate cheltuielile cu provizioanele.Cheltuielile cu provizioanele au coborât anul trecut la 48 demilioane de euro, cu 46% sub nivelul din 2009, când costul risculuia atins cel mai mare nivel din istoria băncii, de 88 mil.euro.

"Noi credem că am provizionat mai devreme decât alte bănci. Înplus, avem un portofoliu cu o calitate mai bună decât media pieţeişi asta ne-a ajutat", a spus Steven van Groningen, preşedinteleRaiffeisen Bank, la o conferinţă de presă pentru prezentarearezultatelor financiare. El nu a precizat însă rata creditelorneperformante.

Calculat după standardele româneşti de contabilitate, careprevăd un tratament mai dur al creditelor neperformante, profitul afost ceva mai mic.

"Noi am avut întotdeauna diferenţe acceptabile între rezultatulpe IFRS şi cel pe RAS", a spus Bogdan Popa, directorul financiar(CFO) al Raiffeisen Bank.

La nivel agregat, băncile locale au înregistrat anul trecut opierdere netă de 304 milioane de lei (72 de milioane de euro),calculată conform contabilităţii locale, în condiţiile în care 22de bănci au fost pe minus şi doar 20 au obţinut profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO