Bănci și Asigurări

Cum a ajuns Isărescu guvernator al BNR acum 30 de ani

Cum a ajuns Isărescu guvernator al BNR acum 30 de ani

4 septembrie 1990: Adrian Severin, ministrul Reformei în guvernul Roman a venit la BNR să-l instaleze guvernator pe Mugur Isărescu

Autor: Cristian Hostiuc

04.09.2020, 00:06 553

Vineri, 4 septembrie 2020, se împlinesc 30 de ani de când Mugur Isărescu a preluat conducerea BNR.

Pe 4 septembrie 1990 Petre Roman, primul-ministru de atunci, a semnat hotărârea de numire a lui Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României. Alături de el, în conducerea BNR au mai fost numiţi printr-o altă hotărâre Emil Iota Ghizari, Corneliu Croitoru şi Valeriu Vieriţă (ulterior ambasadorul României în Italia), ca viceguvernatori.

Această structură de conducere a funcţionat până în 31 iulie 1991, când Parlamentul de atunci a numit un nou Consiliu de Administraţie al BNR, format din Mugur Isărescu guvernator, Emil Ghizari prim-viceguvernator, Corneliu Croitoru şi Vlad Soare viceguvernatori. Într-o discuţie avută joi, 3 septembrie 2020, cu ZF, Eugen Dijmărescu, ministrul economiei şi finanţelor în guvernul Roman, a dezvăluit că el l-a propus pe Mugur Isărescu guvernator al BNR, iar Adrian Severin, ministrul reformei în guvernul Roman, s-a dus la BNR să îl pună în funcţie (foto). Înainte de 1990 Isărescu a fost cercetător la Institutul de Economie Mondială, iar după ‘90 a fost trimis la Ambasada României de la Washington ca reprezentant economic pentru a relua discuţiile cu FMI şi Banca Mondială. De acolo a fost chemat la Bucureşti pentru a prelua conducerea BNR. Dijmărescu, cel care l-a propus, a fost coleg cu Isărescu, chiar de birou, la Institutul de Economie Mondială. 

 

AFACERI DE LA ZERO