Bănci și Asigurări

Cum a ajuns Ţiriac partener de afaceri cu italienii de la UniCredit

Cum a ajuns Ţiriac partener de afaceri cu italienii de...

Autor: Liviu Popescu

05.06.2015, 00:05 895

Omul de afaceri Ion Ţiriac, cu o avere estimată la 800 mil. euro, a păşit în do­me­niul bancar în 1991 odată cu înfiinţarea Băn­cii Ţiriac. În 2004, austriecii de la HVB şi grupul elen Piraeus Bank au depus oferte pentru a cumpără Banca Ţiriac, oferte pe care însă omul de afaceri le-a refuzat.

Ţiriac a încheiat în iunie 2005 o înţele­ge­re cu austriecii de la Bank Creditanstalt (actuala Bank Austria), acţionarul ma­joritar al HVB România, pentru o fuziune. Austriecii dobândeau 50% plus o acţiune din capitalul noii entităţi.

Anterior, omul de afaceri primise mai multe oferte pentru banca sa, printre gru­pu­rile interesate la acea vreme numărându-se BNP Paribas, Erste, Société Générale sau OTP Bank.

„Am simţit că trebuie să fac aceas­tă afa­cere ca să mă pot duce înainte. Ceea ce am făcut până acum este un fapt îm­plinit“, spu­nea Ţiriac în 2005, atunci când a parafat acordul dintre HVB şi Banca Ţiriac.

În noiembrie 2005, grupul italian UniCredit a preluat într-o tranzacţie externă Bank Creditanstalt.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO