Bănci și Asigurări

Cum a închis cursul de schimb sesiunea interbancară de luni

Cum a închis cursul de schimb sesiunea interbancară de...

Autor: Monica Juganaru

27.01.2014, 16:41 168

  Cursul valutar BNR. Vedeţi aici evoluţia principalelor valute la cursul oficial BNR

La deschidere, euro a fost schimbat pentru 4,53 lei, uşor mai jos faţă de nivelul de vineri din jurul orei 16:30, când euro era cotat pe piaţă la 4,5340 - 4,5350 lei.

În prima parte a zilei, cursul a urcat treptat până la un maxim de 4,5430 lei/euro, într-o piaţă cu volume de transfer foarte reduse, potrivit dealerilor.

Ulterior, tranaferurile au fost realizate aproape de 4,54 lei/euro. În jurul orei 16:30, transferurile se operau la 4,5370 - 4,5390 lei/euro.

Dealerii consideră că volumele mici de luni şi oscilaţii reduse sugerează că nu sunt participanţi la piaţă care să parieze pe deprecierea accentuată a leului.

"Piaţa s-a calmat în jurul nivelului de 4,54 lei/euro, cel mai probabil pe fondul aşteptărilor că banca centrală ar putea interveni în favoarea leului", a spuns un analist.

Cursul de schimb a urcat în a doua parte a şedinţei de vineri cu 0,5%, la 4,5550 lei/euro, pentru prima oară în ultimele 15 luni, pe fondul corecţiilor de pe pieţele externe, însă apoi s-a întors spre 4,53 lei/euro, iar dealerii cred că revenirea a fost determinată de o intervenţie indirectă a BNR.

Pieţele emergente traversează o perioadă dificilă, investitorii manifestând îngrijorări privind efectele reducerii achiziţiilor de obligaţiuni ale Fed, încetinirea creşterii economice a Chinei şi deprecierea abruptă din ultimele zile a unor monede emergente, inclusiv lira turcească. Investitorii ies de pe active emergente în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politică şi financiară din statele cu economii emergente.

În plus, aversiunea la risc este amplificată şi de temerile privind sectorul bancar "gri" al Chinei.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă în creştere cu 1,2 bani, la 4,54 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Un curs superior, 4,5447 lei/euro, a fost publicat de banca centrală pe 10 ianuarie. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,5280 lei/euro.

Leul s-a depreciat uşor şi în raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat cu 0,71 bani, de la 3,3109 lei/dolar la 3,3180 lei/dolar.

În acelaşi timp, rata de referinţă leu/franc elveţian a urca de la 3,6948 unităţi la 3,7025 unităţi, şi a atins un nou maxim din ultimele şapte luni. O rată de schimb mai ridicată decât cea de luni a fost anuţată pe 7 iunie, când francul a fost cotat la 3,7052 lei.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 1 - 1,5% pe an, după ce vineri au fost de 0,78% - 1,28% pe an, ca urmare a intervenţiilor indirecte ale băncii centrale de vineri, potrivit dealerilor.

Dobânzile sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt uşor peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 0,75% pe an.

Ratele dobânzilor practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au crescut de la 0,86% - 1,36% pe an la 1,07 - 1,57% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat de la 1,94% pe an la1,96% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO