Bănci și Asigurări

Cum a investit banii clientilor fiecare fond de pensii privat

Cum a investit banii clientilor fiecare fond de pensii privat
23.10.2008, 14:32 21

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) incearca sa stea la adapost de criza financiara internationala investind in instrumente sigure, cum ar fi titlurile de stat si depozitele bancare, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Administratorii au investit mai mult in active mai sigure. Ponderea cumulata a instrumentelor financiare cele mai expuse crizei financiare internationale s-a redus in favoarea instrumentelor mai sigure. Situatia structurii investitiilor in Pilonul II la finalul lunii septembrie: titluri de stat si depozite bancare - 80%", se precizeaza intr-un raport publicat recent de CSSPP.
La nivelul intregii piete, instrumentele mai riscante, cum ar fi actiunile sau fondurile mutuale, reprezinta 3,42%, respectiv 0,096% din activele totale, de peste 133 de milioane de euro la sfarsitul lunii septembrie. Ultimele date ale CSSPP arata ca cel mai mare fond de pe piata, ING, avea plasate luna trecuta 65,57% din active in titluri de stat si municipale, 20,36% in obligatiuni corporative tranzactionate, 9,35% in depozite bancare si 4,72% in actiuni.
Fondul administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, numarul doi pe piata, a investit 59,33% din banii clientilor in titluri de stat si municipale, 21,21% in depozite bancare, 16,4% in obligatiuni corporative, 2,68% in actiuni si 0,38% in fonduri mutuale.
Fondul Allianz-Tiriac si cel al Prima Pensie sunt singurele care aveau plasamente in fonduri mutuale, in cazul fondului administrat de Prima Pensie ponderea acestor investitii fiind de 2,53%.
Al treilea fond de pe piata, cel administrat de Generali, avea urmatoarea structura a plasamentelor la sfarsitul lunii septembrie: 55,23% titluri de stat si municipale, 21,99% obligatiuni corporative tranzactionate, 19,96% depozite bancare si 2,82% in actiuni listate. In Romania au fost investite 83% din activele fondurilor de pensii private, restul de 17% fiind plasate in UE.
"Sistemul de pensii private din Romania pune accent pe siguranta participantilor, iar cele mai importante elemente de siguranta ale sistemului deriva din protectia pe care legislatia o ofera participantului. Prin modul de organizare a sistemului, prin separarea activelor fondurilor de pensii de cele ale administratorilor, contributiile participantilor sunt puse la adapost de orice dificultati prin care pot trece, la un moment dat, administratorii fondurilor de pensii private sau actionarii acestora", se mai spune in raportul CSSPP.
Potrivit legislatiei in vigoare, fondurile de pensii nu pot intra in faliment. In cazul in care acest lucru i se intampla administratorului, participantii si banii lor sunt transferati la alte fonduri din piata.
Pe piata pensiilor obligatorii activeaza in prezent 14 fonduri, care au colectat contributii pentru circa 3,78 milioane de clienti, potrivit datelor la sfarsitul lunii septembrie.
"Numarul participantilor pentru care se inregistreaza contributii in conturile personale din sistemul Pilonului II a crescut cu 10% la sfarsitul lunii septembrie, fata de jumatatea anului", se spune in raport.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO