Bănci și Asigurări

Cum arată azi sistemul de pensii private şi ce soluţii există pentru accelerarea pilonului de pensii facultative

În prezent, peste 6 milioane de ro­mâni au un cont deschis la unul dintre cele opt fonduri de pensii obligatorii

În prezent, peste 6 milioane de ro­mâni au un cont deschis la unul dintre cele opt fonduri de pensii obligatorii

Autor: Anelis Baciu

25.11.2015, 18:00 635
Pensiile private obligatorii repre­zin­tă „regele“ sistemului, în condiţiile în care au peste 90% din active şi din nu­mă­rul de participanţi, în timp ce pen­siile facultative îmbracă rolul de „ce­nuşă­reasă“ a industriei, deşi au luat star­tul cu un an înaintea celor obligatorii.
 
Sistemul de pensii private care a fost pus pe picioare pe piaţa locală în ur­mă cu aproape opt ani a ajuns în pre­zent la o avere totală de 23 miliarde de lei (5 mld. euro) şi 6,7 milioane de depo­nenţi, potrivit datelor Autorităţii de Su­praveghere Financiară (ASF).
 
În 2007 s-a dat drumul pensiilor private facultative, iar un an mai târziu, în 2008, fondurile de pensii private obli­gatorii au început să colecteze primele con­tribuţii, fixate atunci la 2% din ve­nitul brut al angajatului. În mai 2008, toţi românii cu vârstă de până la 35 de ani şi cu un job „cu carte de muncă“ au devenit contributori la un fond de pensii obligatorii, într-un de­mers al guvernului de a preda o parte din pova­ra de pe „umerii“ sistemului pu­blic de pensii către sectorul privat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO