Bănci și Asigurări

Cum arată datele FMI: Fondul Monetar Internaţional a revizuit uşor în scădere prognoza de creştere pentru economia globală în 2020

Cum arată datele FMI: Fondul Monetar Internaţional a...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

20.01.2020, 16:35 190

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit uşor în scădere prognoza de creştere pentru economia globală, de la o estimare în octombrie de 3% pentru 2019 şi 3,4% pentru 2020 la un avans de 2,9% în 2019 şi 3,3% în acest an, arată un raport de luni al FMI, citat de Reuters şi AP.

Revizuirea estimărilor de creştere a fost pusă pe seama unei încetiniri mai puternice decât se aştepta iniţial a economiei Indiei - 5,8% creştere în 2020 faţă de prognoza anterioară de 7% - şi a altor economii emergente, însă FMI precizează în raportul său că acordul comercial parţial dintre Statele Unite şi China ar putea indica o viitoare relansare a comerţului internaţional şi a activităţii din industria prelucrătoare, aceasta din urmă fiind în teritoriul contracţiei în ultimele 12 luni la nivel global.

Experţii FMI arată că menţinerea dobânzilor la niveluri foarte scăzute de către băncile centrale şi reducerea tensiunilor comerciale vor impulsiona economia globală în următorii doi ani şi vor ajuta la menţinerea unei creşteri modeste, dar constante.

În acest moment, Fondul vede economia globală accelerând la 3,4% în 2021 de la un avans de 2,9% în 2019 şi 3,3% în 2020. Un impuls de creştere de 0,5% pentru economia globală este reprezentat de efectul politicilor relaxate ale băncilor centrale. Federal Reserve, banca centrală americană, a redus anul trecut de trei ori dobânzile, sau costul împrumuturilor, şi se aşteaptă ca acestea să rămână la niveluri scăzute pentru viitorul apropiat.

Totodată, acordul comercial parţial şi interimar dintre SUA şi China, semnat săptămâna trecută, este aşteptat să contribuie cu 0,2% la creşterea globală în acest an prin reducerea tarifelor vamale şi efectul de îmbunătăţire a sentimentului din mediul de afaceri.

Cu toate acestea, FMI avertizează că economia globală continuă să se confrunte cu o serie de riscuri printre care şi posibilitatea ca tensiunile comerciale să se reamplifice. Totodată, spune FMI, multe din ţări nu beneficiază de pe urma impulsului modest de creştere.

Prezentând raportul la o conferinţă de presă la Forumul Economic de la Davos, Elveţia, şefa FMI, Kristalina Georgieva, a spus că, după o încetinire în 2019, ar trebui să existe „o relansare moderată a creşterii globale în acest an şi în viitor”.

„Vedem deja câteva semne provizorii de stabilizare. Dar încă nu am ajuns la un moment de cotitură”, a spus Georgieva.

FMI mai prevede o încetinire a creşterii economice şi în Statele Unite, de la 2,3% în 2019 la 2% în acest an şi 1,7% în 2021, parţial pentru că impulsul pe care economia l-a primit prin tăierile de taxe din 2017 dispare din economie.

Economia Chinei va continua, de asemenea, să decelereze, prevede FMI - de la 6,1% anul trecut la 6% în 2020 şi 5,8% anul viitor. Deşi economia Chinei va beneficia probabil de pe urma armistiţiului cu Statele Unite, Beijingul continuă să gestioneze o tranziţie dificilă de la o creştere economică rapidă, bazată pe investiţii deseori alimentate cu datorie, către o creştere mai lentă, dar constantă, bazată pe cheltuielile populaţiei.

De asemenea, creşterea economică a Japoniei este de aşteptat să scadă de la 1% anul trecut la 0,7% în acest an la 0,5% anul viitor, în timp ce creşterea în cele 19 ţări care alcătuiesc zona euro se va îmbunătăţi uşor treptat: 1,2% în 2019, 1,3% în 2020 şi 1,4% în 2021.

Creşterea economică în regiunea Europei de Est este aşteptată să rămână robustă, în consolidare la circa 2,5% în perioada 2020-2021 de la 1,8% în 2019 şi revizuită în creştere cu 0,1% faţă de prognoza anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO