Bănci și Asigurări

Cum arată în cifre digitalizarea băncilor? Câte folosesc AI, chatboti sau machine learning?

Cum arată în cifre digitalizarea băncilor? Câte...

Autor: Claudia Medrega

20.09.2024, 00:07 613

Băncile de pe piaţa românească au făcut progrese în procesul de digitalizare a activităţii, adoptând şi tehnologii inovatoare, însă ritmul alinierii la schimbările tehnologice este eterogen, fiind mai accentuat în cazul băncilor mari şi medii, ce dispun de un potenţial crescut de dezvoltare şi de o capacitate mai ridicată de investiţii.

Un număr de 13 bănci de pe piaţa românească folosesc soluţii tehnologice bazate pe machine learning (ML) şi tot 13 au şi aplicaţii legate de cloud computing şi cloud banking. Totodată, 17 bănci folosesc biometria şi soluţii de identificare a clienţilor, iar 16 bănci au aplicaţii de recunoaştere optică a caracterelor. În ceea ce priveşte utilizarea chatbots, 12 bănci apelează la această alter­nativă.

Legat de aplica­ţiile bazate pe tehnici de artificial intelligence, nouă bănci susţin că le folosesc, în timp ce big data apare doar în cazul a cinci bănci, după cum indică evaluările BNR. Însă, nicio bancă nu utilizează apli­caţii bazate pe tehnologia blockchain. Evaluarea gradului de digitalizare a sistemului bancar a fost realizată de BNR pe baza răspun­surilor la un chestionar adresat tuturor instituţiilor de credit din România (persoane juridice şi su­cursale), din care au răspuns 27 de bănci (din totalul de 32), cu o pondere cumulată de 98,4% din activele agregate.

Principalele dificultăţi întâmpinate de bănci în procesul de digitalizare sunt legate de costurile IT ridicate, de capacitatea de atragere a personalului calificat şi de asigurarea securităţii cibernetice, după cum au indicat băncile.

La nivelul sectorului bancar, investiţiile pentru acest scop sunt estimate la circa 770 mil. lei în anul 2023, potrivit BNR.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro