Băncile au încasat în primul semestru (S1) din 2024 venituri din dobânzi pentru creditele acordate de 24,4 mld. lei, mai mari cu circa 4 mld. lei, respectiv cu 18,4% peste nivelul încasărilor din S1/2023, conform datelor transmise de BNR pentru ZF. Creşterea substanţială a încasărilor din dobânzi a fost influenţată şi de nivelurile încă ridicate ale indicilor de referinţă ROBOR şi IRCC, în jurul a 6%.
Cheltuielile băncilor cu dobânzile plătite pentru depozite au ajuns la final de S1/2024 la aproape 11 mld. lei, în creştere cu peste 22% faţă de S1/2023, conform BNR. Cu toate că şi cheltuielile băncilor cu dobânzile la depozite au sprintat, volumul este în continuare mic raportat la veniturile băncilor din dobânzile la credite. Practic, cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozite au fost în S1/2023 de circa 2,2 ori mai mici decât încasările băncilor din dobânzile la credite.
De-a lungul timpului, bancherii au menţinut creditarea mai scumpă decât dobânzile plătite pentru depozitele atrase, încercând astfel să-şi consolideze marjele de profit. Creşterea veniturilor băncilor, în contextul dobânzilor încă mari, şi continuarea creditării au ajutat sistemul bancar să obţină în S1/2024 un profit net record de 7,5 mld. lei.