Bănci și Asigurări

Cum au evoluat cei mai mari cinci jucători din piaţa bancară locală în primul semestru din 2017

Cum au evoluat cei mai mari cinci jucători din piaţa...

Autor: Claudia Medrega

14.08.2017, 00:08 1156

Profiturile cumulate ale primelor cinci bănci din România au depăşit 2 miliarde de lei, iar activele au ajuns la 234 miliarde de lei, creşterea fiind de circa 8% faţă de semestrul I din 2016.

Cei mai mari cinci jucători din piaţa bancară româ­nească - BCR, Banca Tran­­silvania, BRD-SocGen, Raiffeisen şi UniCredit - au fost pe profit în primul se­mestru (S1) şi au reuşit să-şi majoreze câş­tigurile cumulate cu aproximativ 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. În cazul activelor totale ale celor cinci bănci, creş­terea comparativ cu S1 2016 a depăşit 7%.

Profiturile celor cinci bănci au ajuns după primele şase luni la peste 2 mld. lei (aproximativ 450 mil. euro), în timp ce activele au ajuns la 234 mld. lei (circa 52 mld. euro).

Creşterea câştigurilor raportate de bănci pentru primul semestru a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliului, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite fiind în creştere, în unele cazuri.

Rezultatele celor mai mari cinci jucători indică faptul că întregul sistem bancar a rămas pe profit după prima jumătate a anului, iar câştigul cel mai probabil s-a majorat faţă de cel din primele trei luni ale anului. Sistemul bancar a obţinut în primul trimestru (T1) un profit record de aproape 1,24 mld. lei, iar activele au urcat la maximul ultimului deceniu, de 393,7 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO