Bănci și Asigurări

Cum au obţinut băncile profitul record de circa 7 mld. lei în 2018. Veniturile băncilor din dobânzi au crescut cu 25,7% în 2018, la 16,7 mld. lei. Cheltuielile cu dobânzile, doar 2,9 mld. lei

Cum au obţinut băncile profitul record de circa 7 mld....

Autor: Claudia Medrega

27.02.2019, 16:30 931

Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost anul trecut de 5,7 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite.

Veniturile nete din dobânzi, principala sursă de profit a băncilor, au fost în ascen­siune în 2018, în condiţiile în care creditarea s-a revi­gorat, dar şi ca urmare a deciziei unor bănci de a grăbi majorarea dobânzilor la credite, pe măsură ce banii s-au scumpit pe piaţa interbancară, în timp ce sumele remunerate la depozite au întârziat să crească în acelaşi ritm.

Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost anul trecut de 5,7 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite. Marjele ridi­cate au rămas în ul­timii ani o trăsătură de­finitorie a mo­delului de funcţio­nare a sec­­to­rului bancar românesc, după cum a observat şi BNR în rapoartele publicate.

Băncile au încasat în 2018 venituri din dobânzi pentru creditele acordate de peste 16,7 mld. lei, în creştere cu 25,7% faţă de nivelul încasărilor din 2017. Pe de altă parte, cheltuielile instituţiilor de credit cu dobânzile plătite clienţilor pentru depozite au fost la finele anului trecut de doar 2,94 mld. lei, în creştere cu 44% comparativ cu 2017, conform datelor transmise de BNR. În aceste condiţii, veniturile nete din dobânzi ar fi de 13,8 mld. lei, cu circa 22% peste nivelul din 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO