Bănci și Asigurări

Cum au reacţionat indicii ROBOR la „taxa pe lăcomie”: Indicele la 12 luni a crescut, iar restul nu au fost încă influenţaţi

Cum au reacţionat indicii ROBOR la „taxa pe...

Autor: Alina Botezatu

19.12.2018, 11:26 165

Dintre principalii indici ROBOR doar unul a crescut miercuri, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR), în condiţiile în care aceasta este prima zi după anunţarea „taxei pe lăcomie”.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat, miercuri, la 3,04%, precum marţi, nivel la care se află începând din 10 decembrie.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 3,33%, de la 3,34%, niveluri la care s-a stabilizat din 12 decembrie.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut miercuri la 3,43% de la 3,44% marţi, niveluri la care este din 11 decembrie.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut miercuri la 3,53%, în condiţiile în care în ultimele cinci zile lucrătoare a fost de 3,51% sau 3,52%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO