Bănci și Asigurări

Cum comentaţi taxa bancară din România? Carlo Vivaldi, UniCredit: „Comunitatea financiară nu poate fi fericită”. Vreţi să plecaţi din România? „Nu, nu!”

Cum comentaţi taxa bancară din România? Carlo Vivaldi,...

Autor: Cristian Hostiuc

15.01.2019, 18:30 601

Carlo Vivaldi, şeful UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est, a comentat destul de sec şi laconic introducerea taxei bancare din România.

„Comunitatea financiară nu poate fi fericită”, a spus el la Viena, răspunzând unei întrebări a ZF.

Vă gândiţi să plecaţi din România? „Nu, nu!”

Carlo Vivaldi este unul dintre cei mai importanţi bancheri din Europa Centrală şi de Est, având în vedere că UniCredit/Bank Austia îşi dispută cu Erste poziţia de cea mai mare bancă din această zonă.

Unicredit deţine a cincea bancă din România, iar impactul taxei bancare va fi destul de semnificativ, cu o reducere majoră a profitului. Individual, principalii bancheri din România nu au ieşit până acum public, lăsând asociaţiile profesionale - ARB şi CPBR – să comenteze sau să dea declaraţii de presă.

Vineri este programată o conferinţă a conducerii ARB – Asociaţia Română a Băncilor.

Taxa bancară va mânca foarte mult din profitul sistemului bancar care era în T3 2018 de 5,7 miliarde de lei. Dar problema este că acest profit este obţinut în cea mai mare parte de principalele bănci. În aceste condiţii, taxa bancară, mai ales că este trimestrială şi nu anuală, va trimite pe pierderi o bună parte din băncile din România.

BNR a criticat introducerea acestei taxe bancare, iar Guvernatorul Mugur Isărescu a caracterizat-o ca fiind o „trăsnaie” care afectează stabilitatea sistemului bancar şi financiar din România.

Aproape 90% din finanţarea economiei româneşti este asigurată de către bănci.

Carlo Vivaldi este prezent la Conferinţa Euromoney de la Viena, cel mai important eveniment pentru investitori şi bancheri din Europa Centrală şi de Est.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO