Bănci și Asigurări

Cum coronavirusul loveşte în cele mai mari două economii ale lumii

Cum coronavirusul loveşte în cele mai mari două...

Autor: Catalina Apostoiu

12.02.2020, 00:04 1538

Temerile privitoare la epidemia de coronavirus apasă puternic asupra perspectivelor de creştere ale celor mai mari două economii ale lumii. Economia americană, cea mai mare a lumii, ar putea creşte cu doar 1,2% în primul trimestru, în timp ce în China creşterea ar putea fi zero.

Potrivit unui sondaj CNBC, media estimărilor privind creşterea PIB-ului american pe primul trimestru indică doar Ă1,2%, în scădere cu aproape un punct faţă de trimestrul patru. Economiştii văd o revenire la o rată de 2% în trimestrul doi, în funcţie de severitatea virusului.

Aprecierea dolarului american la un maxim pe patru luni în raport cu alte monede constituie un alt potenţial factor care va trage creşterea economiei americane în jos în condiţiile în care banca centrală americană (Fed) analizează riscurile epidemiei de coronavirus pentru economie, scrie Financial Times.

Din momentul în care îngrijorările investitorilor privind impactul epidemiei au început să influenţeze pieţele financiare cu patru săptămâni în urmă, dolarul s-a apreciat cu 1,65 în raport cu un coş de alte monede majore.

Tom Lee, de la Fundstrat Global Advisors, arată că atractivitatea dolarului ca monedă de refugiu aduce un risc suplimentar pentru economia americană pe lângă problemele cauzate de epidemia de coronavirus.

Marc Chandler, strateg la Bannockburn Global Forex, arată că epidemia de coronavirus are potenţialul de a menţine dolarul la un nivel ridicat. „Este asemenea unei comete cu o coadă lungă“.

Săptămâna trecută, S&P Global Ratings şi-a revizuit estimarea de creştere pentru China la 5% de la 5,7% din cauza virusului. Calvin Tse, strateg Citigroup, spune că perspectivele economice pentru restul lumii par mult mai dificile decât cele pentru economia americană, iar aceasta alimentează avansul dolarului.

Unii analişti văd zero creştere economică pentru China în primul trimestru al acestui an. „Echipa noastră estimează zero creştere economică pentru China în T1. China încetineşte cu adevărat, iar acesta este un motiv major de îngrijorare“, spune Ed Hyman, preşedinte Evercore iSI, potrivit CNBC.

Un membru al unui think tank al guvernului chinez a anunţat de asemenea că epidemia de coronavirus ar putea reduce rata de creştere economică a Chinei pe 2020 cu până la 1 punct procentual, scrie Reuters.

Zeng Gang, videpreşedinte al Institutului Naţional pentru Finanţe şi Dezvoltare, a comparat criza actuală cu epidemia de SARS din 2003, când rata de creştere a economiei chineze s-a diminuat cu aproximativ 2% într-un singur trimestru.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO