Bănci și Asigurări

Cum evoluează cursul de schimb luni dimineaţa

Cum evoluează cursul de schimb luni dimineaţa

Autor: Monica Juganaru

27.01.2014, 10:56 402
 

  Cursul valutar BNR. Vedeţi aici evoluţia principalelor valute la cursul oficial BNR

Cursul a dechis la 4,53 lei/euro, uşor mai jos faţă de nivelul de vineri din jurul orei 16:30, când euro era cotat pe piaţă la 4,5340 - 4,5350 lei.

Primele transferuri au dus rata de schimb până la 4,5350 lei/euro, în timp ce valutele din regiune afuşau pierderi de până la 0,5%.

Cursul de schimb a urcat în a doua parte a şedinţei de vineri cu 0,5%, la 4,5550 lei/euro, pentru prima oară în ultimele 15 luni, pe fondul corecţiilor de pe pieţele externe, însă apoi s-a întors spre 4,53 lei/euro, iar dealerii cred că revenirea a fost determinată de o intervenţie indirectă a BNR.

Pieţele emergente traversează o perioadă dificilă, investitorii manifestând îngrijorări privind efectele reducerii achiziţiilor de obligaţiuni ale Fed, încetinirea creşterii economice a Chinei şi deprecierea abruptă din ultimele zile a unor monede emergente, inclusiv lira turcească. Investitorii ies de pe active emergente în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politică şi financiară din statele cu economii emergente.

În plus, aversiunea la risc este amplificată şi de temerile privind sectorul bancar "gri" al Chinei.

Valutele din regiune au închis săptămâna trecută cu deprecieri de până la 1,5%.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut nesemnificativ, de la 4,5281 lei/euro la 4,5280 lei/euro. În ultimele trei zile, cursul de referinţă leu/euro a scăzut cu aproape 1 ban (0,22%), de la 4,5379 lei/euro în şedinţa de marţi.

Leul a continuat să se întărească vizibil vineri în raport cu dolarul american, pentru a treia zi consecutiv, şi rata de schimb a coborât cu 1,09 bani (0,33%), de la 3,3218 lei/dolar la 3,3109 lei/dolar.

Cursul de referinţă anunţat vineri este cu 4,05 bani (1,21%) sub nivelul de marţi, când paritatea leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel anunţat de BNR în ultimele patru luni, de 3,3514 lei/dolar.

Pe de altă parte, rata de referinţă leu/franc elveţian a urcat vineri cu 1,88 bani (0,6%), de la 3,6760 unităţi la 3,6948 unităţi, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni. O rată de schimb mai ridicată decât cea de vineri a fost anuţată pe 7 iunie, când francul a fost cotat la 3,7052 lei.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plasau în intervalul 0,8% - 1,3% pe an. Acestea sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO