Bănci și Asigurări

Cum functioneaza asigurarea de somaj: acopera cel mult 24 de rate de credit

13.04.2010, 23:06 8600

Asigurarile de somaj, care acopera cheltuielile asiguratului curatele la banca daca acesta isi pierde locul de munca, au devenitfoarte "la moda" pe piata bancara in ultima perioada, bancheriiintrecandu-se in lansarea de produse de creditare care cuprind siastfel de asigurari. Printre aceste banci se numara BCR, Bancpostsau Piraeus. Bancherii incearca astfel sa se protejeze de eventualepierderi, in conditiile in care in ultimul an somajul aproape s-adublat, ajungand la 8,36%.

Clientul fie incheie polita direct cu asiguratorul, ca in cazulBCR si Bancpost, fie banca incheie un contract de asigurare de grupcare sa acopere intreg portofoliul sau de clienti persoane fizice,ca in cazul Piraeus Bank. De cele mai multe roi, costul asigurariieste inclus in costul creditului. Pretul asigurarii nu estediferentiat in functie de domeniul in care lucreaza clientul.

"Costul asigurarii poate fi o plata separata in cazul in careaceasta asigurare este oferita de catre banca in mod optional.Exista si varianta in care prima de asigurare poate fi suportata decatre banca, in conditiile in care toti clientii sunt inclusi inasigurare si, datorita volumelor, costul asigurarii este mult maimic", explica Cristina Nitescu, directorul de bancassurance alPiraeus Bank.

In cazul in care clientul bancii isi pierde locul de munca,asiguratorul plateste ratele in locul acestuia pentru o anumitaperioada de timp, care poate ajunge si la 24 de luni pe toatadurata imprumutului. "Asiguratorul suporta pana la 24 de rate decredit pe intreaga durata de viata a creditului caruia ii esteasociat produsul de asigurare. Polita se activeaza dupa o perioadade 60 de zile de asteptare si poate fi acordata clientilor careexercita o activitate profesionala salarizata in baza unui contractindividual de munca pe durata nedeterminata de cel putin 3 luni",afirma oficialii BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, carecolaboreaza pe partea de asigurari de somaj cu BCR Asigurari deViata, companie a austriecilor de la Vienna Insurance Group.

La Bancpost, care ofera aceasta asigurare impreuna cu creditulipotecar Sigur Acasa, asiguratorul plateste pana la sase rate peeveniment daca clientul devine somer, fiind acoperite cel mult douaintrari in somaj (evenimente) in primii trei ani ai creditului.

"Persoana asigurata trebuie sa aiba calitatea de salariat pebaza unui contract de munca si sa aiba o vechime la ultimulangajator de minimum sase luni si o vechime totala in munca deminimum 12 luni. De asemenea, pentru a fi despagubit, somajultrebuie sa intervina pe o perioada de minimum 90 de zile, dinmotive independente de vointa angajatului", explica reprezentantiiBancpost.

Pentru a primi despagubirea, clientul bancii trebuie sa fieinregistrat ca somer la ANOFM (Agentia Nationala pentru OcupareaFortei de Munca).

"Plata indemnizatiilor de asigurare (a ratelor lunare de credit)se face de catre asigurator pentru maximum 18 luni (de obicei numai mult de 6 luni pe eveniment - perioada de somaj dovedita) petoata durata creditului si este legata de mentinerea si dovedireacalitatii de somer a imprumutatului. Acesta trebuie sa primeascaindem nizatie de somaj si trebuie sa faca lunar dovada calitatii desomer aflat in plata la ANOFM", mai spune Nitescu de laPiraeus.

Pana in prezent, asiguratorii au platit foarte putine despagubiri pentru politele de somaj atasate creditelor, acestepachete de produse fiind lansate in ultimele cateva luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO