Bănci și Asigurări

Cum funcţionează sistemul de economisire-creditare din Cehia: „Trebuie să avem grijă ca banii clientului, timp de şase ani, să nu fie leneşi, să meargă în creditare“

Cum funcţionează sistemul de economisire-creditare din...

Autor: Liviu Popescu, Raluca Ghinea

05.02.2016, 00:06 674

Băncile de economisire-creditare tre­buie să acţioneze în aşa fel încât să fruc­tifice la maximum banii pe care îi au la dispoziţie din economii şi să-i plaseze în cre­dite, pentru a stimula sectorul imo­bi­liar şi a înapoia banii în economie, prin cre­are de locuri de muncă şi plăţi de ta­xe şi impozite, a declarat Jiri Plisek, şe­ful subsidiarei bauspar din Cehia a gru­pului Erste.

„Trebuie să avem grijă ca banii clien­tului, timp de şase ani, să nu fie leneşi, ci să meargă în sectorul de credi­tare, că îi punem la lucru şi aşa sistemul performează şi le putem demonstra tuturor acest lucru. Atât timp cât facem aşa este neglijabil faptul că unii dintre cli­enţi folosesc banii din economi­si­re şi pri­me de la stat pentru a-şi cumpăra o ma­şină sau a merge în Ba­ha­mas, după ce economi­sesc în cei şase ani“, a adău­gat Plisek.

În România, tocmai acest aspect a ri­dicat semne de întrebare asupra efi­cien­ţei sistemului bauspar, după ce in­spec­torii Curţii de Conturi au efectuat anul trecut un audit la Ministerul Dez­voltării Regionale şi Administraţiei Publice, care plăteşte primele de stat so­licitate de băncile pentru locuinţe în con­tul depo­nen­ţilor, iar apoi au extins veri­ficările la cele două bănci de eco­no­misire-creditare. Potrivit unui raport al Curţii din de­cembrie, RBL şi BCR BpL au „ges­tio­nat un me­ca­nism“ prin care au dat ile­gal primele de la stat şi au vândut pro­du­sele către copii şi per­soa­ne în vârstă, fiind interzis de lege, în in­ter­pretarea in­s­pec­torilor. Totuşi, le­gea nu face referire la vreo excepţie de vârstă în privinţa par­ticipanţilor. Curtea de Conturi a atras aten­ţia că pentru ma­jo­ritatea contrac­telor de econo­mi­sire-creditare de peste 5 ani băncile nu au condiţionat acordarea primei de stat de obligativitatea justi­ficării prin docu­men­te a utilizării în scop locativ a su­melor economisite, adică în scopul prevăzut, de achiziţie de locuinţe sau modernizarea acestora.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO