Bănci și Asigurări

Cum „încurajează“ bancherii economisirea. Dobânzile scad sub 2% şi la depozitele pe un an

Cum „încurajează“ bancherii economisirea....

Autor: Ciprian Botea

11.03.2015, 00:07 16140

Un client care depune 10.000 de lei la bancă pe un an mai primeşte la scadenţă maximum 300 de lei şi doar dacă alege o bancă de talie mică, precum TBI Bank sau Romanian International Bank (RIB), care încearcă să-şi creeze o bază de clienţi, în timp ce banii depuşi la o bancă mare, ca Raiffeisen, UniCredit sau BCR, aduc un câştig net de 140-180 de lei.

Dobânzile nominale la un depozit în lei cu scadenţa la un an variază între 1,75% (la Raiffeisen) şi 3,65% pe an (la RIB).

Mai multe bănci de talie mare au coborât sub 2% cu dobânzile la depozitele pe una sau trei luni (măsură prin care vor să descurajeze econo­misirea pe termen scurt), dar austriecii de la Raiffeisen sunt primii care iau decizia radicală de a plăti sub 2% pe an şi clienţilor care îşi ţin banii la bancă timp de un an, indi­fe­rent de sumă.

La nivelul pieţei, dobânda la depozitele cu scadenţa între şase luni şi un an era de circa 3,3% pe an la finalul lunii ianuarie, potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru depozitele între o lună şi trei luni, dobânda medie era la 2,5% pe an. Deşi dobânzile au scăzut vizibil, clienţii continuă să constituie depozite, volumul total fiind de 139 miliarde de lei în ianuarie, în creştere cu 7,5 miliarde de lei în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO