Bănci și Asigurări

Cum îşi împart MasterCard şi Visa plăţile românilor efectuate cu cardul la magazine, restaurante şi hoteluri din străinătate

Cum îşi împart MasterCard şi Visa plăţile...

Autor: Ciprian Botea

25.07.2014, 19:01 532
Şapte din zece euro cheltuiţi de români anul trecut la POS-uri din străinătate au provenit de pe carduri emise sub sigla MasterCard, în timp ce concurenţii de la Visa au rămas cu o felie de sub 30% din această piaţă.
 
Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat anul trecut plăţi la POS-urile din străinătate în valoare de 1,26 miliarde de euro (echivalentul 5,6 mld. lei), cu 14% peste nivelul din 2012, potrivit datelor BNR. Plăţile în străinătate reprezintă o cincime din tranzacţiile totale efectuate la POS cu carduri locale.
 
Visa a anunţat că plăţile în străinătate cu carduri emise sub sigla sa de băncile au cumulat 360 mil. euro, ceea ce înseamnă că plăţile cu carduri MasterCard au trecut de 900 mil. euro. Aproape toate cardurile locale sunt emise sub sigla celor două organizaţii. Numărul cardurilor American Express este nesemnificativ, pe piaţa locală acestea fiind emise doar de Bancpost.
 
Cardurile sunt utilizate cel mai des în străinătate pentru plata serviciilor de cazare, îmbrăcăminte şi carburant, potrivit datelor Visa. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi în Italia, Franţa şi Marea Britanie. Visa a contabilizat anul trecut 7,3 milioane de tranzacţii la POS-urile din străinătate, dintr-un total de 19,3 milioane de tranzacţii raportate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO