Boardul BNR a mizat în continuare pe prudenţă şi a menţinut dobânda-cheie şi la cea de-a patra şedinţă de politică monetară din anul 2025, la fel ca în ianuarie, februarie şi aprilie, la 6,5%, nivel stabilit în luna august 2024.
Inflaţia fluctuantă şi incertitudinile „deosebit de ridicate“ au determinat BNR să menţină dobânda-cheie şi în luna mai, deşi economia a stagnat în primul trimestru din 2025, iar creditarea încetineşte.
Cum justifică BNR această decizie:
►Pe ansamblul T1/2025, rata anuală a inflaţiei s-a redus mai puţin decât s-a anticipat, de la 5,14% la final de 2024.
► Inflaţia anuală s-a redus la 4,86% în martie, de la 5,02% în februarie. În aprilie s-a menţinut la 4,85%.
► Inflaţia de bază CORE2 ajustat şi-a reluat descreşterea în T1/2025 într-un ritm mai lent decât cel previzionat, coborând în martie la 5,2%, de la 5,6% în 2024.
► Potrivit prognozei din noul raport, rata anuală a inflaţiei îşi va prelungi evoluţia fluctuantă până în T3/2025, pe fondul efectelor de bază şi al expirării schemei de plafonare a preţului la energia electrică. Ea va descreşte apoi patru trimestre pe o traiectorie semnificativ mai ridicată decât cea prognozată anterior.
► Datele preliminare indică o stagnare a activităţii economice în T1/2025.
► Dinamica anuală a creditului privat s-a redus la 9,2% în martie, de la 9,4% în februarie, ca urmare a scăderii ritmului creditării firmelor.
► Condiţiile de pe piaţa financiară au rămas relativ stabile în aprilie, pentru ca apoi să fie puternic afectate de contextul electoral şi de tensionarea mediului politic intern, de natură să genereze mari incertitudini şi să amplifice îngrijorările investitorilor privind perspectiva consolidării bugetare şi situaţia macroeconomică.
► Incertitudini crescute pentru inflaţie sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, inclusiv în actualul context politic intern, date fiind, pe de o parte, execuţia bugetară din T1, iar, pe de altă parte, cerinţa consolidării bugetare în conformitate cu planul convenit cu CE.
► Existenţa unui pachet credibil de consolidare bugetară este crucială, inclusiv din perspectiva nevoii de corecţie ordonată a dezechilibrului extern, precum şi prin implicaţiile asupra accesibilităţii şi costului finanţării sectoarelor public şi privat.