Bănci și Asigurări

Cum mai scot bani romanii: au anulat asigurari de viata de 77 mil. €

Cum mai scot bani romanii: au anulat asigurari de viata de 77 mil. €
04.01.2010, 23:05 491

Tot mai multi romani renunta la politele lor de asigurare deviata in cautarea unor venituri suplimentare, in conditiile in caresomajul este in crestere, iar salariile scad, suma totala platitade companiile de asigurari celor care si-au reziliat contractele deasigurare de viata in primele noua luni din 2009 fiind de 77 mil.euro. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, suma platitaclientilor care au renuntat la asigurarile lor de viata s-adublat.

Multi clienti renunta la asigurarile de viata la numai cativaani de la cumpararea politei, astfel incat suma pe care o primescla reziliere este mult mai mica decat valoarea primelor platite,deoarece asiguratorii trebuie sa isi acopere anumite costuri.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei de Supraveghere aAsigurarilor (CSA), in primele noua luni ale anului trecut firmelede asigurari au platit 236 mil. lei (56 mil. euro) pentrurascumparari totale si 89 mil. lei (21 mil. euro) pentrurascumparari partiale (clienti care nu au renuntat definitiv lapolita, doar au retras o parte din banii acumulati). CSA nu apublicat si date cu privire la numarul politelor reziliate, insa,potrivit unor estimari, este vorba de 70.000-80.000 de contracte.Ponderea lor in totalul pietei este insa redusa, de circa 1,2%.

"Majoritatea celor care au renuntat la politele de asigurari deviata au facut acest lucru pentru ca nu mai puteau plati primele.Valoarea platita de asiguratori pentru politele reziliate estefoarte mare si acest lucru arata un declin al pietei. Pe de altaparte, posibilitatea rezilierii este unul dintre beneficiileasigurarii de viata, chiar daca valoarea de rascumparare este maimica decat valoarea primelor platite de client", afirma RomeoJantea (foto), asociat in cadrul brokerului de asigurari si pensiiprivate Guild.

Jantea, care in trecut a ocupat pozitia de presedinte al BCRAsigurari, considera ca rezilierile de asigurari de viata vorcontinua si in 2010, dar ca numarul lor va fi mult mai mic.

Potrivit CSA, circa 60% din politele la care au renuntatclientii sunt de tip unit-linked (cu componenta investitionala),iar restul sunt asigurari traditionale. Rezilierile au fost una dincauzele scaderii cu 10% a pietei de asigurari de viata in primelenoua luni ale anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO