Bănci și Asigurări

Cum pot cumpara persoanele fizice titluri de stat

15.07.2009, 11:03 46214

Orice persoana fizica poate achizitiona titluri de stat daca dispune de suma minima necesara de 10.000 de lei (circa 2.380 de euro), cat reprezinta valoarea nominala a unui titlu emis de Ministerul de Finante. In unele cazuri insa, bancile stabilesc o valoare minima de tranzactionare, cum este cazul Raiffeisen, unde suma minima este echivalentul in lei a 100.000 de euro.
Investitorul trebuie sa mearga la sucursalele bancilor, sa deschida un cont de titluri de stat, pe langa contul in lei pe care trebuie sa-l aiba la banca respectiva, si de la semnarea documentelor, clientul poate cumpara titluri de stat de pe piata primara (emisiune de catre Ministerul de Finante) sau piata secundara (pe care se tranzactioneaza titlurile deja emise).
Pe piata primara, spre exemplu, daca o persoana doreste sa cumpere un titlu de stat de 10.000 de lei cu scadenta la trei luni, plateste la achizitionare doar 8.951 lei, urmand sa incaseze 10.000 de lei peste trei luni, potrivit ultimei emisiuni a Ministerului de Finante cu rata discountului de 10,49%.
Pe piata secundara (piata interbancara sau Bursa), pretul titlului fluctueaza in functie de cerere si oferta. Investitorul primeste anual cuponul de dobanda (sau plateste mai putin la achizitionare in cazul titlurilor cu scadenta mai mica de un an), primeste cei 10.0000 de lei la scadenta, insa daca vrea sa vanda titlul mai devreme, vinde la pretul pietei, care poate fi mai mic sau mare decat pretul de achizitie.
Pe piata locala exista un numar de 12 banci agreate care pot intermedia o cumparare de titluri de stat emise de Ministerul de Finante - ABN Amro (RBS Bank), Alpha Bank, BRD, BCR, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank, ING, MKB Romexterra, Raiffeisen si Unicredit Tiriac Bank.
Pe site-ul oficial al Ministerului de Finante, la rubrica "Trezorerie si datorie publica" se gaseste "Ghidul investitorului in titluri de stat" si calendarul emisiunilor de titluri de stat, care este pus la dispozitie si de banci prin buletine informative trimise clientilor sau la sucursale.
Pentru operatiunile facute pe piata secundara, comisionul unei tranzactii este standard de 79 de lei (costul operarii tranzactiei in sistem), bancile castigand din diferentialul de randament.
Pentru operatiunile facute pe piata primara, adica achizitionarea de titluri de stat la emisiunea lor de catre Ministerul de Finante, comisioanele percepute de banci pentru intermedierea tranzactiei difera in functie de suma investita de client. Melania Daian, arbitragist in cadrul Directiei de Trezorerie si Arbitraj a BCR, precizeaza ca pentru sume de pana la 500.000 de lei, comisionul este de 0,5% din suma, pentru sume cuprinse intre 500.000 si 2 milioane de lei, comisionul este de 0,3%, iar pentru sume mai mari de 2 milioane de lei, comisionul este de 0,1% din suma.
"Nu exista o suma minima ceruta de BCR pentru a investi in titluri de stat. Suma minima este valoarea nominala a unui titlu, de 10.000 de lei. In conditiile in care dobanzile pe piata monetara nu mai sunt atat de ridicate, titlurile de stat sunt o investitie buna si accesibila", spune Daian. Comisionul pentru deschiderea unui cont de titluri de stat la BCR este zero, iar semnarea documentelor nu dureaza mai mult de o zi.

Minim 100.000 de euro
Cristian Sporis, director executiv Trezorerie si Arbitraj Raiffeisen Bank, a explicat care este procedura la Raiffeisen. "Raiffeisen Bank ofera clientilor, persoane fizice si juridice, posibilitatea de a investi in instrumente cu venit fix. Pasul premergator tranzactionarii acestui tip de intrumente presupune completarea Cererii de deschidere de cont de titluri si custodie si a Contractului cadru de intermediere si custodie titluri de valoare. Suma minima necesara acestor operatiuni este 100.000 EUR sau echivalentul acestei sume in alte valute (RON sau USD). Urmare a fiecarei operatiuni, clientul primeste o confirmare de tranzactionare".

Cele mai sigure


Titlurile de stat au avantajul de a fi cele mai sigure active, iar randamentele sunt comparabile cu cele dintr-un depozit bancar in lei, unde dobanzile coboara in prezent spre un palier de 9-11%.
Titlurile de stat pot fi pe termen scurt - cu scadenta de pana la 1 an, sub forma de certificate de trezorerie cu discount, care se cumpara de investitor la un pret mai mic decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala, sau pe termen mediu sau lung - cu scadenta de 3, 5 sau 10 ani. Statul a renuntat in urma cu mai multi ani la emiterea de certificate cu valoare mica, dedicate populatiei.
Acestea sunt vandute la valoarea nominala, iar emitentul (statul) plateste anual un cupon de dobanda, insa pretul acestora pe piata secundara este stabilit in functie de cerere si oferta.
"Randamentele purtate de titlurile de stat sunt influentate de factori de natura economica si financiara. De aceea, oferta poate suferi modificari de la o zi la alta. Informatii referitoare la cotatiile valabile intr-o anumita zi pot fi obtinute contactand Directia Vanzari Produse de Trezorerie a bancii", spune Sporis.
Procedura prin care pot fi achizitionate de catre persoanele fizice titluri de stat nu este deloc complicata si nici foarte costisitoare fata de alte investitii care se ridica la cateva mii de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO