• Leu / EUR4.7612
 • Leu / GBP5.3976
 • Leu / USD4.2560
Bănci și Asigurări

Cum poti incepe afacerea intr-un incubator de afaceri

Cum poti incepe afacerea intr-un incubator de afaceri

Incubatorul de afaceri ii asigura firmei incubate biroul gata mobilat, conexiune la internet, iar contra unei sume modice, in jur de 100 de euro, si ii sunt asigurate utilitatile, paza sau consultanta administrativa, in primii trei ani de activitate.

"Avantajele pe care ni le-a oferit incubatorul de afaceri sunt utilitati si anumite servicii la preturi competitive, posibilitatea stabilirii unor relatii de afaceri cu firme care in mod normal nu sunt accesibile unei firme de rangul nostru. Am iesit din perioada de incubare anul acesta. Pe cont propriu am fost de la inceput, incubatorul nu garanteaza ca afacerea va prospera", spune Andrei Varareanu, administratorul firmei Abis Advertising specializata in publicitate, care a inceput businessul in 2006 in cadrul Incubatorului de afaceri din Brasov.

Firma pe care Andrei Varareanu si Ionut Bozocean, absolventi ai Facultatii de management din cadrul Universitatii "Spiru Haret" din Brasov, au pornit-o la varsta de 20 de ani este specializata in web design, design corporativ, design publicitar si printuri si a inceput printr-o investitie de circa 10.000 de euro. "Despre incubatorul de afaceri am aflat din reclamele TV si apoi in intalnire directa cu administratorii proiectului", precizeaza Varareanu.

In Romania primele incubatoare de afaceri au fost create dupa 1990 cu asistenta Phare. In functie de sursele de finantare, in Romania exista doua tipuri de incubatoare de afaceri: cele finantate din surse proprii si cele infiintate din fonduri publice. Astfel, incubatoarele finantate din fonduri publice sunt de doua feluri: incubatoare tehnologice si de afaceri inovatoare care sunt infiintate si functioneaza conform HG 406/2003 si care au fost finantate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii " Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) in cadrul Programului national "Dezvoltarea infrastructurii de inovare si transfer tehnologic - INFRATECH" si incubatoare de afaceri finantate prin Programul national multianual pe perioada 2002 - 2012 de infiintare si dezvoltare de incubatoare de afaceri, coordonat de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.

Incubatoare de afaceri

Aproape toate marile orase ale Romaniei au cate un incubator de afaceri infiintat de Ministerul Inteprinderilor Mici si Mijlocii prin Programul Natiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD).

Incubatoarele ofera sustinere materiala si logistica, planuri de afaceri cu care firmele participante sa se poata descurca. "Incubatorul de afaceri este un program de sustinere, care ofera micilor afaceri posibilitatea de dezvoltare prin acordarea de asistenta tehnica, administrativa si consultativa in domeniul afacerilor. Incubatorul este constituit in vederea incurajarii IMM-urilor nou infiintate si cu un istoric de functionare de maxim doi ani, care reprezinta un sector important in procesul de dezvoltare a sectorului IMM din Romania", spune Doru Dima, directorul general al Dima Consulting Grup, firma care asigura managementul incubatorului de afaceri din Brasov, proiect demarat in octombrie 2006 in urma caruia au fost selectate 20 de firme pentru a fi incubate.

Firmele incubate pot sa beneficieze de program de consultanta pentru scrierea proiectelor care ar putea fi finantate de UE..

Nu orice firma poate intra intr-un incubator de afaceri. Cel care doreste sa beneficieze de un sediu gratuit si de costuri minime de intretinere a fimei trebuie sa fie intreprinzator de maximum doi ani sau sa vina cu o idee viabila de business.

Ponderea tinerilor in numarul intreprinzatorilor care trec pragul incubatorului este de 50%, iar incubatorul de afaceri poate gazdui simultan 25 de firme. Incepand cu 12 septembrie, incubatorul din Brasov va demara inscrierile pentru un nou ciclu de incubare.

Incubatoare tehnologice

In ceea ce priveste incubatoarele tehnologice, acestea ofera la randul lor avantaje multiple pentru firmele care doresc sa valorifice in mediul economic rezultatele cercetarii. "Procesele de administrare a afacerii, de dezvoltare a noilor abilitati in domenii cum ar fi contabilitatea, resursele umane, domeniul juridic si marketingul reprezinta provocari considerabile pentru intreprinzatori, care se pot confrunta cu un esec in primii ani de functionare. Suportul acordat microintreprinderilor si intreprinderilor mici nou infiintate, sau aflate in faza de start-up, prin intermediul incubatorului de afaceri reprezinta o facilitate importanta pentru a sustine crearea locurilor de munca si dezvoltarea economica", spune Cornelia Muraru, sef de departament in cadrul incubatorului tehnologic si de afaceri inovatoare INMA-ITA din Bucuresti.

In plus, incubatoarele tehnologice si de afaceri inovatoare, membre ale ReNITT (Reteau Nationala de Inovare si Transfer Tehnologic in cadrul careia functioneaza 16 incubatoare tehnologice de afaceri) beneficiaza si de acces la rezultatele cercetarii.

"Am ales sa pornesc afacerea in cadrul Incubatorului tehnolgic si de afaceri INMA-ITA deoarece a fost singura entitate care mi-a acordat incredere, mi-a acordat consultanta de specialitate in domeniul brevetarii inventiei proprii si mi-a oferit servicii de promovare a acestei inventii, INMA sponsorizand brevetarea si participarea la diverse manifestari stiintifice nationale si europene", spune Birtok Corneliu Baneasa, student in utimul an la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, care in 2007 a fost selectat pentru colaborare cu Incubatorul tehnologic si de afaceri INMA-ITA din Bucuresti.

Corneliu Birtok Baneasa a obtinut medalia de argint la Salonul International de Inovatii si Investitii desfasurat la Moscova in perioada 26 - 29 august 2009 pentru un filtru de aer ce permite reducerea cu 20 la suta a consumului de carburanti la autovehicule.

Corneliu Birtok este incubat virtual (crearea firmelor noi pe baza propriilor inventii).

Firmele incubate in cadrul INMA-ITA au domenii de activitate variate cum ar fi: realizare de echipamente tehnice destinate agriculturii; cultivare, prelucrare si cercetarea-dezvoltarea in domeniul plantelor medicinale si aromatice; aditivi alimentari si bioingredienti destinati productiilor vitivinicole ecologice, productiilor de bere si productiilor de bauturi racoritoare; ferme agricole vegetale si animale; consultanta pentru afaceri si management sau agroturism.

"Am ales sa dezvoltam afacerea Promotex intr-o directie inovatoare referitoare la bioingrediente destinate productiilor vitivinicole exclusiv ecologice, productiilor de bere si productiilor de bauturi racoritoare, in cadrul unui incubator tehnologic si de afaceri inovatoare, in primul rand datorita cadrului propice dezvoltarii activitatii de cercetare-dezvoltare-inovare a firmelor incubate", spun reprezentantii firmei Promotex, care are ca domeniu de activitate distributia de materiale oenologice destinate productiilor vitivinicole, inclusiv celor ecologice, productiilor de bere si productiilor de bauturi racoritoare din Romania si Republica Moldova.

"Avantajele colaborarii cu INMA-ITA se refera in special la faptul ca, prin serviciile oferite, ne este creat un mediu favorabil pentru dezvoltarea de activitati inovative in cadrul firmei Promotex, firma care colaboreaza cu acest incubator tehnologic si de afaceri din 2007. Inca din primul an de activitate (2002) firma a inregistrat profit iar cifra de afacere a fost in permanenta in crestere. In acest an, chiar si in conditiile crizei economice, in conformitate cu angajamentele contractuale existente firma va inregistra profit la sfarsitul anului 2009".

Si firma Organic Farms care are ca domeniu de activitate infiintarea de ferme agricole mixte (vegetale si animale) si-a dezvoltat afacerea in cadrul incubatorului de afaceri.

"Am ales sa ne dezvoltam businessul in cadrul Incubatorului tehnologic si de afaceri INMA-ITA din cadrul INMA pentru a beneficia de transferul tehnologic al rezultatelor cercetarii din INMA la firma noastra in vederea realizarii de produse inovatoare destinate fermelor agricole vegetale si animale, de a beneficia de expertiza specialistilor, pentru atragerea de fonduri in cadrul programelor de finantare", spun reprezentantii companiei.

Compania, care are doi angajati, a fost infiintata in mai 2009 printr-o investitie de circa 1.600 de euro. "Despre incubatorul de afaceri am aflat analizand informatiile de pe diverse site-uri referitoare la rezultatele cercetarii de la diverse entitati de cercetare-dezvoltare-inovare, din diferite zone si domenii de activitate, am discutat cu personalul de la diverse incubatoare de afaceri si parcuri stiintifice si am ales Incubatorul tehnologic si de afaceri INMA-ITA din cadrul INMA deoarece rezultatele cercetarii INMA si cadrul de colaborare oferit de INMA-ITA corespund strategiei de dezvoltare a Organic Farms", sustin reprezentantii Organic Farm.

Contractul de incubare se incheie pe o perioada de doi ani, cu posibilitatea de prelungire cu inca un an, prin acordul partilor.

"In cazul firmelor care acceseaza fonduri structurale specifice, durata contractului de incubare se coreleaza cu cerintele Autoritatii Contractante", precizeaza Cornelia Muraru.

INMA-ITA este o entitate cu autonomie financiara in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare - INMA Bucuresti si a derulat pana in prezent 13 contracte de incubare fizica pentru microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si mari, opt servicii de incubare virtuala si de asistare a microintreprinderilor, IMM-urilor, intreprinzatori, doua servicii de asistenta in vederea transferului tehnologic si valorificarii rezultatelor cercetarii prin implementarea in productie a doua brevete de inventie, un serviciu de consultanta pentru un Centru de Informare Tehnologica si un serviciu de consultanta si comunicare cu OSIM pentru un tanar inventator (student).

Tipuri de incubatoare de afaceri:

 • Incubatoare tehnologice si de afaceri inovatoare care au fost finantate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in cadrul Programului national "Dezvoltarea infrastructurii de inovare si transfer tehnologic - INFRATECH"
 • Incubatoare de afaceri finantate prin Programul national multianual pe perioada 2002 - 2012 de infiintare si dezvoltare de incubatoare de afaceri, coordonat de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri
 • Incubatoare de afaceri finantate din surse proprii

INCUBATOR TEHNOLOGIC

Avantajele oferite de un incubator tehnologic:

 • servicii specializate;
 • servicii de asistenta in afaceri pentru inovare si transfer tehnologic;
 • servicii de cercetare-dezvoltare;
 • servicii de informare tehnologica, audit tehnologic, veghe si prognoza tehnologica;
 • servicii de asistenta si consultanta pentru realizarea de modele experimentale si prototipuri;
 • servicii de asistenta si consultanta pentru exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala;
 • servicii de asistenta si consultanta in domeniul legislativ la nivel national, european si international;
 • servicii de asistenta pentru:
 • obtinerea de fonduri in cadrul unor programe nationale si internationale;
 • identificarea partenerilor din mediul universitar si de cercetare;
 • asigurarea accesului la baze de date specializate;
 • informare cu privire la prioritatile nationale, regionale si locale;
 • acces la infrastuctura de comunicare:
 • centrale telefonice, servere, retea calculatoare;
 • servicii de comunicare-informare, receptie, servicii postale, secretariat;
 • servicii auxiliare: reparatii si intretinere curenta;
 • procesare, editare, multiplicare materiale promotionale;
 • proiectare si desing pentru prezentari pe internet;
 • servicii de paza si protocol, monitorizarea permanenta a accesului personalului autorizat.

Criteriile de selectie in cadrul incubatorului tehnologic:

 • Criteriu de eligibilitate: incadrarea activitatilor desfasurate de catre solicitant in domeniul de activitate al INMA-ITA, acreditat de ANCS: tehnologiii si echipamente tehnice pentru agricultura, industria alimentara, ferme agricole;
 • Criterii de evaluare bazate pe informatiile prezentate in Planul de afaceri intocmit de catre solicitant si anexat cererii de incubare;
 • nivelul de cunoastere a domeniului in care isi desfasoara activitatea firma;
 • fezabilitatea afacerii;
 • strategia firmei si politicile de dezvoltare;
 • experienta firmei;
 • experienta personalului firmei;
 • experienta profesionala in specialitate;
 • experienta manageriala;
 • rezultatele obtinute;
 • proiectiile financiare;
 • numar de locuri de munca create pe perioada incubarii si imediat dupa aceasta perioada.

Domenii de activitate ale firmelor incubate in cadrul INMA-ITA:

 • realizare de echipamente tehnice destinate agriculturii;
 • cultivare, prelucrare si cercetarea-dezvoltarea in domeniul plantelor medicinale si aromatice;
 • aditivi alimentari si bioingredienti destinati productiilor vitivinicole ecologice, productiilor de bere si productiilor de bauturi racoritoare;
 • ferme agricole vegetale si animale;
 • consultanta pentru afaceri si management;
 • agroturism;
 • consultanta si servicii specializate pentru exploatarea eficienta a echipamentelor de apa, inclusiv din domeniul agriculturii;
 • proiectare si executie sisteme de monitorizare a retelelor de apa;
 • realizare repere turnate din fonta pentru echipamente tehnice destinate agriculturii.

INCUBATOR DE AFACERI

1. Avantajele oferite de un incubator de afaceri:

 • Serviciile comune oferite sunt:
 • Asigurarea serviciilor administrative si de secretariat;
 • Asigurarea serviciilor de informare si documentare;
 • Prevenirea problemelor de mediu;
 • Cooperarea intre investitori in cadrul incubatorului;

Facilitati comune:

 • Spatiul incubatorului, inclusiv spatiile pentru intalniri, expozitii, instruiri, care este pus la dispozitia IMM-urilor, in conditii de calitate si preturi convenabile;
 • Utilitati pentru spatiile de lucru (energie termica, electrica, apa, gaz);
 • Servicii de telecomunicatii (telefon, fax, e-mail, internet);
 • Servicii de paza.

Servicii comune oferite contra cost:

 • Consultanta si asistenta in elaborarea planurilor de afaceri si de marketing si a studiilor de fezabilitate;
 • Consultanta si instruire in managementul afacerilor investitiilor comune realizate de catre firmele incubate;
 • Asistenta acordata IMM-urilor in procesul de dezvoltare de noi produse si servicii;
 • Asistenta pentru dezvoltarea de parteneriate nationale si internationale;
 • Servicii de training, traduceri si publicitate;
 • Promovarea imaginii firmelor ce opereaza in cadrul incubatorului.

Cursuri de specializare

 • Incubatorul organizeaza periodic cursuri de specializare din diferite domenii de activitate

2. Companiile eligibile sunt:

 • IMM nou infiintate care pe baza unui proiect fezabil dovedesc potential de dezvoltare prin crearea a minimum trei locuri de munca in urmatorii doi ani;
 • IMM cu istoric de functionare de maximum doi ani la data intrarii in incubator trebuie sa prezinte un proiect fezabil de dezvoltare prin care sa permita crearea a minimum trei locuri de munca in urmatorii doi ani

3. Nu beneficiaza de prevederile programului:

 • societatile bancare
 • societatile de asigurare si reasigurare
 • societatile de administrare a fondurilor financiare de investitii
 • societatile de valori imobiliare
 • soc. cu activitate principala de comert
 • societati cu activitate de intermedieri financiare, activitati de intermedieri imobiliare, activitati juridice
 • societati cu activitate de contabilitate si revizie contabila, consultanta in domeniul fiscal, consultanta in afaceri, selectia si plasarea fortei de munca
 • alte activitati prestate in principal intreprinderilor.

4. Clientii admisi in incubator trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • Potential de dezvoltare a afacerii;
 • Indeplinirea obiectivelor specifice de dezvoltare;
 • Prezentarea unui plan de dezvoltare viabil;
 • Acceptarea serviciilor de consultanta de tip mentorat oferite;
 • Capacitate proprie de a plati facilitatile si serviciile oferite.

5. Incepand cu 12 septembrie, incubatorul din Brasov va demara inscrierile pentru un nou ciclu de incubare.

Firmele interesate pot sa sune la numerele de telefon: 0268.426.336 si 0372.730.815.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7612
Diferență: 0,0231
Ieri: 4.7601
Azi: 4.2560
Diferență: -0,4561
Ieri: 4.2755
Azi: 5.3976
Diferență: -0,1073
Ieri: 5.4034
Azi: 4.2429
Diferență: 0,1558
Ieri: 4.2363