Bănci și Asigurări

Cum reuşesc băncile să aibă venituri duble faţă de costuri?

Cum reuşesc băncile să aibă venituri duble faţă de...

Autor: Claudia Medrega

24.04.2022, 10:14 3509

Raportul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, s-a situat în 2021 între 45% şi 81%, la nivelul a opt dintre cele mai mari bănci după active de pe piaţa românească.

Un indicator cost/venit opera­ţional mare reflectă o profitabilitate operaţională deficitară. Eficienţa operaţională la nivelul sistemului bancar poate fi îmbunătăţită atât prin creşterea gradului de intermediere, cât şi prin continuarea tendinţelor de consolidare.

O întrebare care apare este cum reuşesc unii bancheri să aibă venituri duble sau chiar triple faţă de cheltuieli. Şi în ce alte sectoare mai reuşesc firmele să obţină câştiguri duble faţă de costuri.

Indicatorul costuri/venituri (cost income ratio – engl.) calculat pentru domeniul bancar nu este direct comparabil cu alte sectoare şi aparenţa că băncile obţin venituri duble faţă de cheltuieli decurge din modul de calcul al indicatorului. În determinarea indicatorului se lucrează cu dobânda netă, astfel că cea mai importantă cheltuială bancară, cea cu plata dobânzilor la depozite şi la credite, să fie eliminată din calculul raportului costuri/ venituri. Costurile rămase sunt doar cheltuielile cu salariile şi alte cheltuieli operaţionale, susţine analistul economic Aurelian Dochia.

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) pentru raportul cost/venit este de 50-60%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO