Bănci și Asigurări

Cum să îţi asiguri un salariu de 30.000 euro pe lună. Conducerea Eximbank a primit discret un nou mandat pe patru ani

Cum să îţi asiguri un salariu de 30.000 euro pe lună....

Autor: Cristian Hostiuc, Claudia Medrega

28.10.2015, 19:21 22569

Traian Halalai, Paul Ichim şi Crina Cozma, care asigură conducerea executivă a Eximbank, au primit un nou mandat de patru ani de la Ministerul Finanţelor, până în 2019, urmând să-şi continue activitatea alături de ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al băncii.

„Mandatul tuturor membrilor Consiliului de Ad­mi­nistraţie a fost prelungit cu încă patru ani, până în 2019“, au confirmat pentru ZF reprezentanţii Exim­bank. Eximbank, banca de stat dedicată finanţării ex­por­tatorilor, a trecut în acest an la sistem dualist de con­du­cere, cu Vasile Secăreş în funcţia de preşedinte al Con­siliului de Administraţie al băncii şi Traian Halalai în funcţia de director general. Ministerul Finanţelor deţine peste 95% din acţiunile Eximbank.

Traian Halalai, cu o experienţă de două decenii în sis­temul bancar, a fost adus de la Banca Românească la Eximbank în 2012, odată cu venirea PSD la putere şi expirarea mandatului lui Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.

Halalai este în anturajul premierului Victor Ponta. Pre­mierul spunea că Halalai a fost numit pe acelaşi salariu ca Ionuţ Costea, dar fără pachete compen­sa­torii în ipoteza părăsirii poziţiei (el a avut venituri de 1,25 mil. lei în 2013, conform declaraţiei de avere -n.red.). Echipa fostului preşedinte Ionuţ Costea a părăsit banca în toamna lui 2012. Halalai fusese an­terior director general adjunct (CFO) la Banca Ro­mâ­nească, iar până în 2006 lucrase la ING Bank, ajun­gând la nivelul de director financiar.

În mod tradiţional, conducerea Eximbank este sta­bilită pe bază de opţiuni politice, însă şi experienţa ban­cară relevantă a început să conteze, inclusiv la pre­siunile BNR.

Halalai a fost şi una dintre propunerile aflate în cărţi pentru a candida la conducerea executivă a CEC Bank, dar aceasta nu s-a concretizat, el nedorindu-şi aceas­tă poziţie. Funcţia de preşedinte al Eximbank este râvnită având în vedere că este mai „liniştită“, dar şi una dintre cele mai bine remunerate din piaţă, pa­che­tul salarial stârnind invidia chiar şi în băncile pri­va­te.

Paul Ichim a devenit în 2009 vicepreşedinte al Eximbank, iar în 2012 i-a fost reînnoit mandatul.

Crina Cosma a fost numită în 2014 în funcţia de vicepreşedinte al băncii de stat, fiind respon­sabilă cu riscul, operaţiunile şi sistemul IT. Ea a fost în perioada 2009-2010 director general interimar al Băncii Româneşti, după ce fusese director general adjunct al Băncii Româneşti timp de doi ani, iar anterior a făcut parte din managementul Bancpost.

Ministerul Finanţelor a „plimbat“ în ultimii ani ideea înfiinţări unei bănci de dezvoltare pe structura Eximbank, însă dincolo de declaraţii până acum nu s-a întâmplat nimic concret.

Eximbank are o cotă de piaţă de doar 1,1% şi se afla la finele anului trecut pe locul 19 în sistemul bancar. Banca este specializată pe finanţarea şi garantarea firmelor care desfăşoară activităţi de export.

Eximbank a raportat pentru anul trecut un profit de 47 mil. lei şi a acordat credite noi de aproape un miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO