Bănci și Asigurări

Cum sa va asigurati ca nu pierdeti bani din contul de pensie

23.12.2009, 23:10 39

Putini din cei peste 4,8 milioane de clienti ai fondurilor depensii private obligatorii (pilonul II) stiu ca exista o metodaprin care se pot asigura ca nu vor pierde niciodata bani din contullor de pensie privata, chiar si in conditii de criza, candfondurile ar putea avea randamente negative.
Mai exact, o norma emisa anul acesta de Comisia de Supraveghere aSistemului de Pensii Private (CSSPP) spune ca, in cazul in care unclient al unui fond se transfera la alt fond, vechiul administratoreste obligat sa ii transfere in noul cont intreaga valoare acontributiilor platite, din care se deduc anumite comisioane sipenalizarea de transfer (de 5% din valoarea activului in primii 2ani de la aderarea la fond si zero dupa aceasta perioada). Astfel,chiar daca un fond de pensii are un randament negativ, prin mutareala alt fond clientul poate recupera aceasta pierdere. Totusi,problema randamentelor negative nu exista pe piata locala, toatefondurile fiind pe plus, cu un randament mediu de 16,3% in primele11 luni din 2009. 
"Aceasta norma (nr. 12/2009 -n.r.) nu respecta prevederile legale,pentru ca legea pensiilor obligatorii spune ca administratorultrebuie sa garanteze valoarea contributiilor la maturitate (candincepe plata pensiei - n.r.), nu la transfer. Pentru noi inseamnaca trebuie sa ne facem provizioane, ceea ce ne costa foarte multibani, dar este si in defavoarea participantului, pentru ca una estesa iti faci o strategie de investitii pe termen lung si alta estesa actionezi pe termen scurt si sa fii atent ca nu cumva sa scadaunitatea de fond si sa trebuiasca sa scoti bani din buzunar. Inultimul caz investitiile sunt conservatoare si randamentele multmai mici", afirma Mihai Coca-Cozma, directorul general al ALICOPensii (fosta AIG Pensii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO