Bănci și Asigurări

Cum se împarte piaţa asigurărilor auto obligatorii. După un faliment şi o ieşire din piaţă, companiile îşi reaşază RCA-ul în portofolii

Cum se împarte piaţa asigurărilor auto obligatorii....

Autor: Mircea Nica

23.06.2022, 19:20 223

♦ Euroins a fost liderul pieţei RCA 5 din ultimii 10 ani ♦ Începutul anului 2022 aduce pentru principalii jucători rămaşi pe zona RCA cote de piaţă de două, chiar trei ori mai mari decât la finalul anului 2021 ♦ După falimentul City Insurance, companiile Allianz-Ţiriac, Groupama şi Grawe au preluat cote semnificative din piaţa RCA la începutul anului 2022 ♦ Uniqa Asigurări, un jucător minor pe piaţa RCA, a ieşit la finalul anului trecut ♦ Odată cu un număr mai restrâns al jucătorilor pe piaţă, Axeria Iard, un nou jucător francez, s-a decis să intre pe piaţa RCA.

În ultimul deceniu, piaţa asigurărilor obligatorii auto din România a trecut prin multe transformări, printre care trei falimente, ieşirea din piaţă a unor jucători, iar acum companiile rămase îşi regândesc strategia pentru această linie de business.

Piaţa asigurărilor RCA, care în 2021 a ajuns la subscrieri de 5,95 mld. lei, un record atât din perspectiva primelor subscrise, cât şi a ritmului de creştere de 50%, a rămas cu 8 asigurători care activează pe acest segment din 11 câţi erau în urmă cu un deceniu.

Dintre cei 8 jucători care sunt avizaţi de Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) să vândă poliţe RCA, Axeria Iard este un nou jucător francez care a decis să intre pe piaţa RCA din România la finalul anului 2021.

Deşi anul 2022 aduce schimbări în ceea ce priveşte asigurătorii care vând poliţe RCA, dar şi reaşezarea cotelor de piaţă, anul 2021 reprezentat un punct de cotitură pentru piaţa RCA, fiind anul în care liderul pieţei asigurărilor şi cel mai dominant jucător de pe piaţa RCA, City Insurance, a intrat în faliment, iar în acelaşi timp un alt jucător, Uniqa Asigurări, a decis să iasă din piaţa RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO