Bănci și Asigurări

Cum se pregatesc bancile de taierea salariilor la stat?

Clientii sa vina sa restructuram creditele, spune Radu Ghetea, seful CEC Bank si al ARB

Clientii sa vina sa restructuram creditele, spune Radu Ghetea, seful CEC Bank si al ARB

02.06.2010, 23:40 32

Bancile ar trebui sa treaca la restructurarea creditelor pentruclientii angajati in sectorul bugetar care vor avea salariilediminuate cu 25%, astfel incat debitorii sa ramana cu niste "sumedecente" de achitat lunar, afirma Radu Ghetea, presedintele CECBank si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Dupa doi ani in care ne-am confruntat cu reduceri de salarii sirestructurari masive de personal in sectorul privat, am vazutefectele la nivelul portofoliilor de credite si avem dejaexperienta cum sa tratam astfel de situatii. Evident, este vorbadespre o micsorare a veniturilor clientilor din sectorul bugetar siii asteptam sa vina la banca sa restructuram creditele", a declaratGhetea pentru ZF.

El a reamintit ca este foarte important ca un client care seafla in situatia de-ai fi redus salariul sa mearga la banca inaintede a ajunge sa intarzie cu plata a doua sau chiar trei rate,"pentru ca apoi lucrurile se complica".

Seful ARB admite ca sunt cazuri numeroase in care angajati dinsectorul bugetar s-au indatorat la mai multe banci, cel putin princarduri de credit. Potrivit datelor Biroului de Credit, peste 1,6milioane de romani inca au credite la cel putin doua banci.Acestora li se adauga 2,9 milioane de persoane care au credite la osingura banca. Spre deosebire de multi angajati din sectorulprivat, salariatii de la stat au veniturile trecute integral pecartea de munca, astfel ca le-a fost mai usor sa obtinacredite.

"La CEC Bank nu avem in acest moment o evidenta a numarului declienti bugetari cu credite pentru ca noi nu ne-am facut punctajelede evaluare a solicitantilor in functie de locul de munca, ci infunctie de venituri", spune Ghetea.

Exista insa pe piata banci care mai ales in 2009, cand insectorul privat s-au inmultit concedierile si s-au redus veniturileprin diferite metode, inclusiv concediu fara plata, au inceput sase uite dupa clientii angajati la stat, oferindu-le chiar conditiipreferentiale de dobanda. Pe de alta parte, exista salariati dinsectorul bugetar care au avut acces la credite de la anumite banciin conditii favorabile pe baza unor acorduri incheiate deangajatori si care porneau de la plata salariului pe carduri emisede banca respectiva.

Scad si ratele la banca tot cu 25%?

Odata cu reducerea salariilor cu 25%, capacitatea de rambursarea clientilor respectivi se va diminua corespunzator, situatia fiindcu atat mai grava in cazurile in care doi membri ai unei familiisunt afectati de aceasta masura de austeritate luata de Guvern.

Ar fi dispuse bancile sa diminueze si ratele de plata tot cu unsfert, pe masura scaderii din cauze obiective a veniturilor?

Contactate de ZF, principalele banci de pe piata de retail aurefuzat sa precizeze daca au pregatit strategii speciale pentruacest segment de clienti care detine o pondere importanta inportofoliile mai multor institutii de credit. Solutiile de bazaraman restructurarile sau reesalonarile la plata, folosite si incazul clientilor angajati la firme private.

Din punctul de vedere al BCR, cea mai mare institutie de creditde pe piata, este preferabil sa scada salariile decat sa se ajungala concedieri, banca asteptandu-se ca debitorii sai angajati lastat sa stranga cureaua si sa continue sa-si achite ratele chiardin veniturile reduse cu care raman.

In schimb, un executiv dintr-o banca de talie medie afirmarecent ca bancile se vor confrunta cu "un val" de cereri dereesalonare a datoriilor din partea clientilor bugetari afectati dereducerea salariilor cu 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO