Bănci și Asigurări

Cum taie bancile dobanzile: de sapte ori mai repede la depozite decat la credite

02.11.2009, 23:20 34

Marja intre dobanda medie la creditele in lei in sold si dobandamedie la depozitele in lei a crescut in august cu aproape unprocent comparativ cu luna anterioara, pana la 6,44%, in conditiilein care bancherii incearca sa-si rotunjeasca castigurile, pentru aacoperi mai departe cheltuielile in crestere cu provizioanele.Comparativ cu sfarsitul anului trecut, marjele sunt cu 2% mai mari,potrivit datelor BNR.
In august, dobanda medie la depozitele in sold in lei alepopulatiei a scazut cu peste 1%, 10,84% pe an, in timp ce dobandala creditele similare s-a diminuat cu doar 0,14%, la 17,23% pe an,adica de sapte ori mai putin.
Analistii spun ca marjele mari de-abia mai acopera cheltuielilebancilor si ca in niciun caz acestea nu mai pot constitui o sursade profit in aceasta perioada. "Aceasta diferenta acopera mai multelucruri: costul riscului, cheltuielile administrative, costul curezervele minime obligatorii si profitul bancilor. Daca ne uitaminsa la rezultatele la sase luni, profitul pur este extrem de mic,iar pentru multe banci este negativ", noteaza Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank.
El spune ca problema principala aici este costul riscului inconditiile in care provizioanele s-au dublat ca pondere in soldultotal al creditelor de la sfarsitul anului incoace.
In decembrie 2008, cheltuielile cu provizioanele reprezentau 3,75%din soldul creditelor acordate de banci, pentru ca la sfarsitullunii august ponderea sa urce la 6,4%. "Marjele mai mari reflectaincercarea bancilor de a-si acoperi partial costul riscului",apreciaza Dumitru.
Costurile administrative sunt, de asemenea, un factor de presiunepentru banci in conditiile in care in ultimii doi ani acestea si-auextins agresiv retelele, mai spune economistul-sef al Raiffeisen."Sucursalele noi nu au reusit sa aduca inca profit desi au costuri,iar costurile administrative reprezinta inca un punct, un punct siceva din aceasta marja."
Marjele de dobanda au crescut rapid in ultimele luni in conditiilein care, desi atat dobanzile la credite cat si cele la depozite seafla pe un trend descendent, ajustarea celor din urma ajunge sa fiesi de sapte ori mai accelerata. Desi bonificatiile la depozite auinceput sa scada inca din martie-aprilie, dobanzile la credite auintrat pe un trend descendent abia in iunie.
In acelasi timp, bancile tin sus si dobanzile la creditele noi, inconditiile in care fac profit din alte actiuni decat cele de baza,cum ar fi finantarea deficitului bugetar sau operatiunile detrezorerie.
"Multe banci fac profit din operatiuni de trezorerie. Daca eliminamtradingul din ecuatie, este clar ca sistemul bancar este pepierdere", mai spune Dumitru. El considera ca in situatia unuisomaj in crestere si a unei economii in recesiune, bancile nu potdecat sa limiteze pierderile, in niciun caz sa le acopereintegral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO