Bănci și Asigurări

Cum va fi T4/2018: lichiditatea interbancară va fi volatilă, ROBOR se stabilizează, iar cursul urcă la 4,7 lei/euro

Cum va fi T4/2018: lichiditatea interbancară va fi...

Autor: Claudia Medrega

09.10.2018, 00:07 1294

Lichiditatea pe piaţa interbancară va fi volatilă în ultimul trimestru din 2018, existând posibilitatea să revină excesul de lichiditate „pe filiera“ Ministerului Finanţelor, care se va confrunta cu necesităţi mai mari de finanţare, astfel că dobânzile interbancare ROBOR ar putea să se stabilizeze în jurul nivelurilor actuale sau chiar să scadă.

Excesul de lichiditate pe piaţa interbancară ar urma să revină în condiţiile în care Ministerul Finanţelor va mai avea un vârf de plată în toamna acestui an, în luna noiembrie urmând să ajungă la scadenţă titluri de stat de circa 8 mld. lei. În plus, Ministerul Finanţelor ne-a obişnuit cu strategia de a da drumul la cheltuieli mari şi de a majora consistent deficitul bugetar, de regulă, în ultimele luni ale fiecărui an.

Dobânzile pe piaţa interbancară au fost relativ stabile în ultimele şedinţe, Robor la trei luni, referinţa principală pen­tru creditele de retail în lei cu dobândă variabilă, ajungând la 3,13%, în timp ce ROBOR la şase luni este la 3,39%.

Leul ar putea să se deprecieze uşor faţă de euro, în condiţiile deteriorării fundamentelor macroeconomice interne, dar şi sub influenţa tensiunilor externe, cursul urmând să urce la sfârşitul anului spre 4,7 lei/euro, după cum anticipează unii analişti.

Analiştii cred că BNR va menţine dobânda-cheie la 2,5% la ultima şedinţă de politică monetară din acest an în contextul scăderii inflaţiei şi încetinirii creşterii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO